home archipedia beroemde gebouwen Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk - archipedia


De inhoud van de pagina Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk is in behandeling door de redactie en staat binnenkort online. Hieronder vindt u alvast een samenvatting.

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk bevindt zich in Mechelen en is de grootste Mariakerk van de Zuidelijke Nederlanden. De kerk is ontworpen door de Mechelaar Lucas Fayd'herbe en gebouwd van 1663 tot 1681.
 
geschiedenis
Hanswijk was een vroeger een buitenwijk van Mechelen. Volgens een legende zou een Mariabeeld zich op een schip hebben bevonden dat langs deze wijk voer, en vastliep. Pas toen het beeld aan wal was gebracht kwam het schip los. Er werd gedacht dat Maria hier haar verblijfplaats had gekozen, en de Mariaverering in de stad Mechelen was geboren. Het is niet duidelijk wanneer dit precies plaatsvond is, maar als beginjaar werd 988 genomen.

Toen Mechelen in 1272 gebukt ging onder de pest, droegen de bewoners van Hanswijk het beeld de binnenstad in, waarna de pest minder werd. De Mariaverering kreeg door deze (toevallige?) gebeurtenis een enorme boost, en er werd beloofd het beeld elk jaar in processie door de stad te dragen.
Langzaamaan werd er een kapel, en later ook een kerk gebouwd ter ere van Maria. Toen deze halverwege de 17e eeuw te klein werd, werd de huidige kerk van Fayd'herbe ontworpen.
 
Het oorspronkelijke beeld verdween reeds in de 16e eeuw en tegenwoordig staat er een anderhalf meter hoog beeld van Maria met een scepter in haar hand, en haar kindje Jezus in haar arm. Jezus leunt tegen de borst van zijn moeder en houdt in zijn rechterhand de aardsappel. Dit Mariabeeld werd in 1876 door kardinaal Dechamps, in naam van de paus gekroond
 
constructie
De kerk is gebouwd in de Barokke bouwstijl en vormt een uitzonderlijke combinatie van centraalbouw met koepel, en axiaalbouw. Er is een verlengde middenbeuk met twee zijbeuken geconstrueerd met een grote twaalfzijdige koepel in het midden. In dit centrale midden verwijdt de middenbeuk zich tot een cirkel, welke wordt omcirkelt door de zijbeuken. Hierdoor heeft het interieur weg van een rotonde met een ambulatorium eromheen. De rotonde heeft een diameter van 15,5 meter en de koepel is 34 meter hoog. Om de koepel te versterken zijn er versterkingen aangebracht aan de tongewelven en de dragende kolommen. Deze techniek is mogelijk afgekeken bij de Antwerpse Jezuietenkerk van St. Carolus Borromeus.
 
crypte
De crypte onder de kerk heeft voor veel doeleinden gediend en beschikt over een rijke geschiedenis. De vorm en oppervlakte van de crypte zijn hetzelfde als van de kerk zelf en hij is ongeveer vier meter hoog. De uitgraving van de crypte in 1663 werd door vrijwilligers uit de omgeving gedaan, om zo kosten te sparen. Ook de fundamenten van de kerk zijn hier te zien. Oorspronkelijk zou de crypte worden gebruikt als begraafplek. Sinds de bouw heeft hij veel verschillende functies gehad, zo werd de ruimte lange tijd verhuurd aan een brouwerij en er werd er een tentoonstelling met de kunstschatten van Hanswijk georganiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de crypte gebruikt als schuilplaats en van 16 oktober 1944 tot 13 april 1945 verbleven er 270 personen in de ruimte.
 
decoraties
In de kerk bevinden zich verschillende sculpturen van de hand van Lucas Fayd'herbe zelf, maar ook van andere beeldhouwers. Zo bevinden zich op de portieken de borstbeelden van de kerkvaders. De heilige Ambrosius en Augustinus zijn gemaakt door Fayd'herbe, en in 1729 vervaardigde Mechelse beeldhouwer Jan Frans Boeckstuyns de beelden van Gregorius en Hiëronymus. Verder vervaardigde beeldhouwer Theodoor Verhaegen in 1746 twee levensgrote beelden van Adam en Eva en de zondeval, en bevindt zich in de kerk een bijzondere preekstoel die met financiële steun van Alexander Jozef Rubens, de kleinzoon van Peter Paul Rubens, werd aangekocht.


COLOFON  
bronnen Krista de Jonge, Konrad Ottenheym. Architectural Relationships Between the Southern and Northern Low Countries 1530-1700. Brepols 2007.
www.kerknet.be
tijdsindex 1681
auteur  Chantal van der Laan
wwwpagina architectenweb.nl/ap18224
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap