home archipedia beroemde gebouwen Universiteitsbibliotheek Utrecht

Universiteitsbibliotheek Utrecht - archipedia


De Universiteitsbibliotheek van Utrecht is een veelbesproken ontwerp van Wiel Arets. Het gebouw huisvest niet alleen een bibliotheek, maar ook parkeerruimtes, kleine winkels en horecagelegenheden. De bibliotheek heeft de vorm van een zwarte, deels glazen, rechthoekige doos. In eenzelfde bouwvorm direct naast de bibliotheek, is een parkeergarage gehuisvest.
Universiteitsbibliotheek Utrecht


bescheiden toegang tot een imposant bouwwerk

De bibliotheek heeft geen duidelijke entree, maar is toegankelijk via enkele smalle draaideuren. Na het bestijgen van een brede trap komt de bezoeker in de overweldigende hal bij de uitleenbalies, waarvandaan de imposante afmetingen van het gebouw goed zichtbaar zijn. Anders dan misschien bij een bibliotheek verwacht wordt, bepalen grote open ruimtes en een stelsel van vides en trappen de dynamiek en openheid van het interieur. De bibliotheek is door zijn open vormgeving een ontmoetingsplaats, maar tegelijk een ruimte waar bezoekers geconcentreerd en in stilte kunnen werken.

exterieur en interieur
De gevel van de bibliotheek bestaat voor het grootste deel uit glas met een patroon van gezeefdrukte bladeren; een patroon dat ook doorloopt op de zwarte betonnen gevelelementen. Het bladerpatroon op het glas heeft behalve een decoratieve functie, ook een zonwerende functie. Bovendien bieden beweegbare verticale lamellen aan de buitenkant van de gevels verdere bescherming tegen zonlicht.

De zwarte kleur van de buitenzijde van het gebouw domineert ook het interieur. De glanzende lichtgrijze vloeren en de uitleen- en informatiebalies, die bekleed zijn met roodkleurig rubber, doorbreken dit patroon.  De architect heeft bovendien op een bijzondere wijze gesloten ruimtes, onder andere voor de opslag van boeken en ander lichtgevoelig materiaal, gecombineerd met open computer- en studieruimtes. Zo zijn twee depots in het gebouw opgehangen 'als wolken in de lucht'.
 
loopbrug
Universiteitsbibliotheek Utrecht
Het originele plan was om het universiteitsleven niet op de begane grond af te laten spelen, maar op de eerste verdieping. De verschillende universiteitsgebouwen en de bibliotheek zouden daarom allemaal aan elkaar verbonden moeten worden door middel van loopbruggen. Door geldgebrek konden echter niet alle geplande loopbruggen gebouwd worden en is het oorspronkelijke concept niet van de grond gekomen. Wel werden de bibliotheek en het Van Unnikgebouw aan de overzijde van de busbaan met elkaar verbonden door een loopbrug. Deze loopbrug is voor een deel uitgevoerd in dezelfde stijl als de bibliotheek en is ingericht als loungeruimte voor studenten.

Het eigentijdse ontwerp van Wiel Arets werd in 2005 bekroond met de Rietveldprijs.

 

COLOFON  
bronnen M. Hageman, De Nederlandse architectuur, 1000-2007, Amsterdam, 2007.
www.architectuur.org (19 december 2008)
www.archined.nl (19 december 2008)
www.architectenweb.nl (19 december 2008)
tijdsindex 2004
auteur  Rens van Hoek
wwwpagina architectenweb.nl/ap333




 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap