Minnaertgebouw - archipedia


De inhoud van de pagina Minnaertgebouw is in behandeling door de redactie en staat binnenkort online. Hieronder vindt u alvast een samenvatting.

Het Minnaertgebouw bevindt zich op het universiteitsterrein van Utrecht, de Uithof, en is sinds 1997 in gebruik. Het werd ontworpen door Willem Jan Neutelings van Neutelings Riedijk Architecten BV. Het doel van de architect was om een intelligent gebouw te maken dat de zintuigen prikkelt.
Minnaertgebouw


naam

Het gebouw werd vernoemd naar Prof. dr. Marcel Gilles Jozef Minnaert (1893-1970), een wetenschapper in de sterrenkunde en directeur van de Utrechtse Sterrenwacht. Minnaert zette zich in voor het populariseren van de wetenschap en hij geldt als een van de mensen die de sterrenkunde in Nederland groot hebben gemaakt.
 
gevel
De gevels van het gebouw zijn bekleed met rood spuitbeton in een golvend patroon. Het beton is rechtstreeks aangebracht op staal, een techniek die nog niet eerder op deze schaal was toegepast. De natuurlijke terrakleur moest in harmonie zijn met de blauwe lucht en de groene omgeving. Omdat de kleurdelen bestaan uit ijzeroxide zullen deze in de loop van de tijd verouderen, hetgeen het gebouw een karakteristiek uiterlijk zal geven.
 
constructie
Het gebouw is 143 meter lang en 23,5 meter breed. Op het laagste punt is het 10,7 meter hoog en op het hoogste punt 18,7 meter hoog. Het Minnaertgebouw bevat een aantal bijzondere bouwkundige elementen. Zo rust het gewicht van het gebouw niet op een aantal zware betonnen kolommen, maar is verdeeld over honderden stalen balkjes van 10 bij 10 centimeter.
Minnaertgebouw
Deze constructie dient tevens als sponning van de ramen op de begane grond; er zijn hier dan ook geen kozijnen te vinden. Een bijzondere draagconstructie is tevens te vinden op een van de hoeken van het gebouw. Deze rust namelijk op de letters van de naam 'Minnaert'.
 



centrale hal
Via de daktuin komt het licht binnen in de centrale hal. Door verschillende lichtdoorlatende openingen, verschilt het karakter van de hal naarmate de dag vordert. Het gebouw heeft een open karakter, doordat de departementen allen grenzen aan de centrale hal. De hal ligt qua karakter tussen een binnen- en buitenruimte en de temperatuur wisselt naar gelang de seizoenen.
 
vijver
In de centrale hal bevindt zich bovendien een vijver waarin water dat via het dak binnenkomt, wordt opgevangen. Deze koelconstructie vormt het kloppend hart van het gebouw. Via grote schalen stroomt het water de vijver in. De vijver is vijftig meter lang en beslaat zo bijna de volledige lengte van de hal. De breedte van de vijver hangt af van de hoeveelheid water die binnenkomt door regen. Hierdoor ligt er in de winter meer water in de vijver dan 's zomers. 
Het water zorgt voor verkoeling en absorbeert de warmte van de zon, de computers en de mensen in het gebouw. 's Nachts wordt het water, dat overdag zo'n twee graden in temperatuur stijgt, in een reservoir omhoog gepompt, afgekoeld door de buitenlucht en terug in de vijver gestort.

voorzieningen
Op de begane grond van het Minnaert bevinden zich de praktijklokalen. In de oostelijke en westelijke kop van het gebouw bevinden zich respectievelijk het restaurant, de kantoren en de collegezalen. Via trappen die uitkomen op de centrale hal worden de delen met elkaar verbonden.

 

COLOFON  
bronnen Paul Groenendijk, Piet Vollaard, Piet Rook, Gids voor moderne architectuur in Nederland, 010 Publishers, 1998.
Evert Kleijer, Instrumenten van de architectuur: de compositie van gebouwen, Uitgeverij Boom, 2004.
Bart Lootsma, Superdutch: de tweede moderniteit van de Nederlandse architectuur, Uitgeverij Boom, 2000.
C. de Jager, H.G. van Bueren & M. Kuperus, Bolwerk van de Sterren, Bekking, Amersfoort, 1993.
www.phys.uu.nl/~minnaert
tijdsindex 1997
auteur  Chantal van der Laan
wwwpagina architectenweb.nl/ap3877




 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap