Weissenhofsiedlung - archipedia


De Weissenhofsiedlung (of Weißenhofsiedlung) is een modelwijk (zie: Siedlung) van het Nieuwe Bouwen (Neues Bauen of Neue Sachlichkeit), door vooraanstaande architecten ontworpen en in 1927 uitgevoerd op de Killesberg in Stuttgart. De wijk is gebouwd als onderdeel van de tentoonstelling 'Die Wohnung', georganiseerd door de Deutsche Werkbund en ingericht door Ludwig Mies van der Rohe. De Weissenhofsiedlung bevat woningen door ondermeer Walter Gropius, Le Corbusier, J.J.P. Oud en Mart Stam en is nog steeds grotendeels intact.

Weissenhofsiedlung, Mart Stam


een internationaal gezelschap
De tentoonstelling 'Die Wohnung' was de meest succesvolle van een reeks exhibities die de Werkbund tijdens het Interbellum verzorgde. Het overkoepelende thema van de tentoonstelling - standaardisering van de woningbouw - sloot goed aan bij het algemene doel van de Werkbund: het versterken van de banden tussen kunst en industrie. Een internationaal ensemble van architecten droeg bij aan de 'Siedlung', de modelnederzetting met woningprototypes. Duitsland werd vertegenwoordigd door de prominente Werkbund-leden Peter Behrens, Walter Gropius, Ludwig Hilberseimer, Ludwig Mies van der Rohe, Hans Poelzig, Adolf Rading, Hans Scharoun, Adolf Gustav Schneck, Richard Döcker en de gebroeders Bruno en Max Taut. Andere bijdragen zijn afkomstig van Victor Bourgeois (België), Le Corbusier (Zwitserland/Frankrijk) en zijn neef Pierre Jeanneret (Zwitserland), Josef Frank (Oostenrijk) en de Nederlanders Jacobus Johannes Pieter Oud en Mart Stam.

Hoewel de 'Siedlung' het grootste en belangrijkste deel van de tentoonstelling 'Die Wohnung' in beslag nam, was er ook een plaats ingeruimd voor interieurontwerp. Dit gedeelte van de expositie toonde modelkeukens, badkamers en huishoudelijke artikelen. 'Die Wohnung' werd tenslotte gecomplementeerd met een grote tentoonstelling in het stadscentrum van Stuttgart, met als thema 'Nieuwe architectuur en stedenbouw'.  

Weissenhofsiedlung, maquette
 
receptie
Door de veelvuldige toepassing van nieuwe technieken en materialen, de flexibele plattegronden, en door een algehele tentoonspreiding van een radicaal nieuwe opvatting van het begrip 'wonen', werd de expositie direct bij de presentatie gebombardeerd tot het toonbeeld van de moderne architectuur - zowel door voor- als tegenstanders. De gepropageerde functionele architectuur wekte in veel conservatieve kringen weerzin; onder andere bij de architecten van de zogenaamde Stuttgarter Schule, een traditionalistische beweging aangevoerd door Paul Bonatz, Paul Schmitthenner en Heinz Wetzel. Zij noemden de nederzetting een 'Arabisch dorp', oftewel een pijnlijke verwaarlozing van de Duitse bouwtradities. Schmitthenner en Bonatz organiseerden in 1933 een alternatieve tentoonstelling, de Kochenhofsiedlung, op slechts een halve kilometer afstand van de door hen verfoeide Weissenhoftentoonstelling.

beschermde status
Een gedeelte van het woningbouw-assemblage op de Siedlung ging in de loop der tijd verloren. De beide huizen van Gropius en de bouwwerken van de gebroeders Taut, Döcker, Hilberseimer en Poelzig werden verwoest door bombardementen in 1944.  De getroffen woningen werden in de jaren vijftig definitief gesloopt, tezamen met onbeschadigde huizen van Rading en Max Taut. Het gebouw van Behrens kreeg een hellend dak. In 1956 werd de eengezinswoning van Le Corbusier van een wisse sloop gered; twee jaar later kreeg de wijk een beschermde status.
COLOFON  
bronnen P. Goessel (red.), Modern Architecture, Taschen, 2007
http://www.weissenhofsiedlung.de (6 feb 2008)
http://www.weissenhof.de (6 feb 2008)
http://www.weissenhof2002.de (6 feb 2008)
http://www.weissenhof.ckom.de (6 feb 2008)
tijdsindex 1927
auteur  Roel Griffioen
wwwpagina architectenweb.nl/ap427
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap