Moskee - archipedia


De inhoud van de pagina Moskee is in behandeling door de redactie en staat binnenkort online. Hieronder vindt u alvast een samenvatting.

De kern van de traditionele islamitische bouwkunst werd gevormd door de moskee, afgeleid van het woord 'Mesjid': de plaats waar mensen neerknielen voor hun god. Vrijwel elke moskee heeft zodoende een kleine nis, de mihrab geheten, die de gebedsrichting (qibla) naar Mekka aangeeft. Daarnaast behoren de minbar (preekstoel), de maksaru (omheide ruimte voor de kalief of diens vertegenwoordiger) en het waterbekken voor rituele reinigingen tot het interieur van een moskee. Kenmerkend voor de moskee zijn verder de koepels, minaretten, portalen, spitsbogen, binnenhoven en weelderige versieringen.
 
moskeetypen
In de loop van de tijd ontstonden er verscheidene soorten moskeeŽn. Zo werden de djami's gebouwd, grote vrijdags- of gemeentemoskeeŽn, die speciaal bestemd waren voor het vrijdaggebed op het middaguur. Deze moskeeŽn waren in principe niets meer dan rechthoekige, omsloten pleinen. In de twaalfde eeuw ontstond de medresse, ook wel madrasa of onderwijsmoskee genoemd. Hiermee werd de overgang gekenmerkt van openluchtmoskeeŽn naar gebouwen waar boven het centrale, open deel een koepel of houten lantaarn werd aangebracht. De moskee werd hiermee niet alleen een religieus, maar ook een sociaal en politiek centrum in het islamitische leven.

Bekende moskeeŽn zijn de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de Blauwe Moskee, en de Aya Sofia, beide in Istanbul.


COLOFON  
wwwpagina architectenweb.nl/ap4699
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap