De Pont - archipedia


De Pont is een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. Het gebouw is een voormalige textielfabriek uit de jaren dertig van de twintigste eeuw en door architectenbureau Benthem Crouwel tussen 1989 en 2003 tot een museum gemaakt.

De Pont
het gebouw
Het gebouw ziet er vanaf de buitenkant uit als een dichte doos en ligt wat geïsoleerd. De oorspronkelijke constructie is waar mogelijk bewaard gebleven, maar door de slechte staat toch grotendeels gerenoveerd. Zo zijn het dak en de vloer van de grote hal geheel vernieuwd en alle wanden gerestaureerd. Maar een aantal typische kenmerken van de oude fabriek zijn toch bewaard gebleven, wat het museum haar specifieke karakter geeft. Ook de directe omgeving is door Benthem Crouwel ontworpen. Het gebied voor de entree is een rustige openbare ruimte, waarmee het museum ondanks haar geïsoleerde ligging verbonden wordt met de stad.

De Pont, interieur

interieur
De overheersende kleuren van de publieke voorzieningen in het gebouw zijn (zilver)grijs en de kleur van naturel staal, wat in contrast staat met het ruwe stenen gebouw. Installaties en leidingen in het gebouw zijn zoveel mogelijk weggewerkt, opdat de bezoekers niet afgeleid worden tijdens het genieten en ervaren van de verschillende kunstwerken. Het museum is door de grote hoeveelheid ruimte zeer geschikt voor de presentatie van moderne kunst.

De Pont, tentoonstellingszaal
Er is een grote tentoonstellingsruimte te vinden, waar aan de zijkanten kleinere ruimtes liggen. Dit waren oorspronkelijk wolhokken. In deze tentoonstellingshal, met een donkere monoliet afgewerkte betonvloer, kunnen met vrijstaande wanden van 365 cm hoogte verschillende indelingen gemaakt worden. In de kleine ruimtes aan de zijkant kan het gebouw kunstwerken meer afgezonderd presenteren en daarbij een sfeer creëren die bij een bepaald werk past.
In het museum zijn verder een café, een boekwinkel, een bibliotheek en een leeszaal te vinden.COLOFON  
bronnen http://www.depont.nl/
http://www.benthemcrouwel.nl/portal_presentation/museums/de-pont
externe links De Pont
tijdsindex 1989 tot 2003
auteur  Lujzika Adema van Kooten
wwwpagina architectenweb.nl/ap7717
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap