Sixtijnse Kapel - archipedia


Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel (Capella Sistina) is een zeer beroemde zaal in het Vaticaan te Rome, vooral door de muur- en plafondschilderingen van Michelangelo Buonarotti.
 
kapel
De Sixtijnse Kapel heeft haar naam gekregen van Paus Sixtus IV della Rovere (pontifex van 1471 tot 1484), die de oude Capella Magna liet restaureren tussen 1477 en 1480. Sixtus IV gaf in 1473 Giovanni del Dolci de opdracht voor een nieuwe kapel en het gebouw werd in 1481 opgeleverd. De kapel is opgetrokken uit baksteen en heeft een tonvormig dakgewelf. Het vloeroppervlak is rechthoekig en meet 41 bij 13 meter, de zaal is 20 meter hoog.

inwijding
Er zijn veel beroemde schilderingen en sculpturen voor de kapel ontworpen, veelal gemaakt in de jaren 1481 - 1482. Op 15 augustus 1483 werd de kapel officieel door de paus ingewijd in de naam van Our Lady of the Assumption. Nadat Julius II della Rovere (pontifex van 1503 - 1513) vergaande wijzigingen had aangebracht in de decoraties (waarschijnlijk als gevolg van constructieproblemen van de kapel), wijdde hij de kapel opnieuw in op 1 november 1512.
 
Sixtijnse Kapel, fragment
Michelangelo
De Sixtijnse Kapel is vooral beroemd door de schilderingen op de muren en het plafond. De plafondbeschildering was aanvankelijk van de hand van Pier Matteo d'Amelia, die er een sterrenhemel op had aangebracht, maar onder leiding van paus Julius II werd deze beeltenis overgeschilderd.
De beroemdste schilderingen zijn van Michelangelo, die op het plafond afleveringen uit het Oude Testament schilderde (1508 - 1512), waarvan de schepping van Adam misschien wel het bekendst is, met daartussen monumentale sybillen en profeten. Ook op de muur aan de westkant van de kapel maakte Michelangelo een beroemd fresco (1536 - 1541): Het Laatste Oordeel, een episode uit het Nieuwe Testament. Op deze schildering, in opdracht van Clement VII  de'Medici, is Christus te zien die terugkeert op aarde om recht te spreken over de levenden en de doden. Opvallend aan dit kunstwerk is niet alleen de realistische weergave van lichamen en emoties, maar ook bijvoorbeeld het feit dat Christus hier zonder baard is afgebeeld.
 
andere kunstenaars
Naast deze werken van Michelangelo zijn er ook werken van andere beroemde kunstenaars te vinden, zoals van Pietro Perugino, Sandro Botticelli en Domenico Ghirlandaio. De fresco's op de noordkant tonen episodes uit het leven van Christus, die op de zuidkant uit het leven van Mozes, en op beide muren zijn later ook portretten van pauzen aangebracht. Op de westkant zijn ook fresco's te vinden: oorspronkelijk werken van Ghirlandaio en Luca Signorelli. Na beschadiging (een deel van de wand was ineengestort in 1522) zijn deze in de tweede helft van de zestiende eeuw herschilderd .
Tussen 1979 en 1999 hebben de fresco's een complete restauratie ondergaan, waarbij ook de ivoren onderdelen van onder andere de beeldhouwwerken onder handen werden genomen.
 
huidige functies
Tegenwoordig wordt de kapel nog steeds door het Vaticaan voor
Sixtijnse Kapel
officiele doeleinden gebruikt, zoals plechtige ceremonies. Daarnaast is de kapel de plaats waar na het overlijden van een paus de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen.

De schilderingen in de kapel hebben een grote invloed uitgeoefend in de loop van de tijd en worden vandaag de dag nog steeds geprezen om de schoonheid. De kapel is dan ook een populair onderdeel van het Vaticaan voor toeristen en wanneer het Musei Vaticani geopend is, is het geen uitzondering dat de hele Sixtijnse Kapel zwart ziet van de mensen, streng gecontroleerd door de vele bewaking die er rondloopt.


COLOFON  
bronnen http://mv.vatican.va/3_EN/pages/CSN/CSN_Main.html (31 jan. 2008)
http://www.statenvertaling.net/kunst/sixtijnse-kapel.html (31 jan. 2008)
tijdsindex 1481
auteur  Lujzika Adema van Kooten
wwwpagina architectenweb.nl/ap9132
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap