Vierendeelligger - archipedia


Een vierendeelligger is een stijve stalen constructie die door de afwezigheid van diagonalen een bijzonder soort vakwerkligger vormt. De vierenligger is genoemd naar de Belgische ingenieur Arthur Vierendeel (1852-1940), die streefde naar betere, goedkopere en mooiere bouwwerken. In vergelijking met een normale vakwerkconstructie bood de vierendeelligger volgens hem zowel technische als financiële voordelen.
 
constructieprincipe
Bij een vakwerk zijn de knooppunten scharnierend verboden. Hierdoor kunnen de knooppunten alleen trek- en drukkrachten opnemen. Bij een vierendeelligger zijn de knooppunten ingeklemd. Op deze, vaak groot uitgevoerde verbindingen, werken ook zogenaamde momenten. Dit zijn krachten die een draaiing willen veroorzaken.
 
bruggenbouw
De vierendeelligger is vooral bekend geworden vanwege de bruggen die begin twintigste eeuw volgens dit principe gebouwd zijn. Al in 1897 liet Vierendeel op eigen kosten zo'n vierendeelbrug bouwen, welke te zien was op de wereldtentoonstelling in Tervuren. Daar werd deze 31,5 meter lange brug tot op het bezwijkpunt getest.
 
Al in 1900 werden in de Verenigde Staten de eerste vierendeelbruggen gerealiseerd. De eerste grote brug die in België volgens dit principe gebouwd werd was de Scheldebrug bij Avelgem (1906). Het principe van de vierendeelligger verspreidde zich in deze periode snel. Met name in België worden vierendeelbruggen tegenwoordig als een belangrijk onderdeel van het nationale industrieel erfgoed gezien.
 
verdwijnen
In 1912 werd een discussie in het tijdschrift Der Eisenbau over de voor- en nadelen van de vierendeelligger in het voordeel van de scharnierverbinding beslist. Hierna werd de vierendeelligger nog maar zelden toegepast. Toch wordt het principe nog altijd gebruikt. Zo bouwde Qian Lin Xi in 1989 negen Vierendeelbruggen van honderd meter lang, als hulde aan Arthur Vierendeel.
Vierendeelligger


COLOFON  
bronnen vtk.ugent.be/forums/viewtopic.php?p=134959&sid=b572ba5913bf1f3b48b28e972324ba7a (14 maart 2008)
K.E. Kurrer, Geschichte der Baustatik. Ernst & Sohn: 2002
www.mechelenblogt.be/node/763 (25 juni 2008)
auteur  Bert Oostdijk
wwwpagina architectenweb.nl/ap9949
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap