Etruskische bouwkunst - archipedia


Etruskische bouwkunst, Murlo
De Etrusken vormden een volk dat van ongeveer van de tiende tot de eerste eeuw voor Christus in bepaalde delen van het huidige Italië leefde. De herkomst van de Etrusken is moeilijk te achterhalen, maar hun oorspronkelijke woongebied lijkt Toscane te zijn geweest. In de zevende eeuw voor Christus maakten zij hun bloeitijd door met een zeemacht en verschillende havensteden. De Etruskische kunst en cultuur werd toen beïnvloed door Griekse en Midden-Oosterse invloeden. De Etruskische cultuur is uiteindelijk in de Romeinse opgegaan.

bouwkunst
Etruskische bouwkunst, graftombes Viterbo

Over de Etruskische bouwkunst is niet heel veel bekend, maar wel weten we dat de Romeinse bouwkunst veel van hen heeft overgenomen. De Etrusken maakten als eersten gebruik van gewelfbouw en de boog en bouwden hun tempels op een hoge stenen onderbouw. De bovenbouw van hun tempels bestond uit een houten constructie die was bedekt met terracotta dakpannen. Verder introduceerden ze het gebruik van baksteen uit gebakken klei.

graftomben
Etruskische bouwkunst, graftombe Cerveteri
Kennis van de Etruskische woningbouw is vooral opgedaan door onderzoek van graftomben (tumuli) voor rijke Etrusken. Deze tomben werden op een zelfde manier gebouwd als de huizen en net zo rijk versierd met schilderingen. De Regolini-Galassi Tombe in Cerveteri bijvoorbeeld heeft gangen en vertrekken die zijn uitgehakt en opgebouwd uit natuursteen. De graftomben waren meer dan een graf, ze dienden ook als woning voor de ziel van de overledene.
Naast de vele begraafplaatsen zijn er ook enkele nederzettingen met woonhuizen ontdekt, zoals in Acquarosso en Murlo. In Murlo waren de dakranden van de huizen versierd met terracotta tegels met daarop kleurige schilderingen van paardenrennen en feestelijke maaltijden.

tempels
De Etruskische tempel stond model voor de Romeinse tempel. Een tempel in Veii uit de vijfde eeuw voor Christus is op basis van archeologische vondsten en teksten van de Romeinse bouwmeester Vitruvius over de Etrusken gereconstrueerd. De tempel had een diep voorportaal met twee zuilenrijen en achterin lag een heiligdom, dat met een deur vanaf het voorportaal te bereiken was. Er is bijna niets overgebleven van de Etruskische tempels, omdat ze werden gebouwd met hout, leem en terracotta. De Etrusken beschikten niet over kalksteen en marmer, zoals de Grieken.  
Etruskische bouwkunst, Civita di Bagnoregio
 
Een beroemde vergane Etruskische tempel was het Capitolium op het Capitool in Rome. Op het voorportaal waren drie zuilenrijen en ook langs de muur van het heiligdom stonden zuilen. De tempel was zeer groot in vergelijking met andere Etruskische tempels. Tegenwoordig staat op het Capitool het Palazzo dei Conservatori, hieronder liggen nog steeds de geweldige blokken steen van de muren van het Capitolium.


COLOFON  
bronnen http://nl.wikipedia.org/wiki/Etrusken#Architectuur_en_stedenbouw (13 dec. 2007)
W.J. van Heuvel en B.D. Verbrugge, Geschiedenis van de bouwkunst: Overzicht van het bouwen in de westerse wereld, Leiden, 1996
N. H. Ramage en A. Ramage, Romeinse kunst: Van Romulus tot Constantijn, Könemann, 1999
auteur  Eva van den Anker
wwwpagina architectenweb.nl/ap104
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap