Grand Hotel Karel V - archipedia


De inhoud van de pagina Grand Hotel Karel V is in behandeling door de redactie en staat binnenkort online. Hieronder vindt u alvast een samenvatting.

Grand Hotel Karel V is een luxueus vijfsterrenhotel in het centrum van Utrecht. Het hotel kent verschillende vleugels met kamers en suites, vergaderzalen, een grand restaurant met Michelin ster, een brasserie, barkelders, een eigen welness centre en fitness ruimte. De totale oppervlakte van het complex is ruim 1.000 vierkante meter, daarnaast hoort er 10.000 vierkante meter stadstuin bij het hotel.
 
vleugels
Het hotel heeft drie verschillende vleugels, een indeling die refereert aan de middeleeuwse hovenstructuur. De zogenaamde Middeleeuwse Vleugel bevindt zich in het midden van het terrein, de Napeolontische aan de westkant en de Romeinse aan de zuidkant. De Napoleontische Vleugel heeft 39 'superior' kamers van 30-42 vierkante meter en 5 'empire' suites van 39-51 vierkante meter.
 
Romeinse Vleugel
In november 2008 werd de Romeinse Vleugel met een feestelijke ceremonie, inclusief marcherende Romeinse soldaten langs de Limes en een gunstig stemmen van het orakel. Heine en Van de Rijt Architecten en Hylkema Consultans hebben de uitbreiding in de vorm van een paviljoen en een aanbouw van de al bestaande tuinvleugel uitgevoerd.
 
De vleugel ontleent haar naam aan de locatie (waar archeologen een Romeins grafveld vonden uit de eerste eeuw na Chr.) en aan de verschillende Romeinse elementen die hier te vinden zijn. Zo is er in de kelder een wellness centre ondergebracht, gebaseerd op het Romeinse badhuis, met een sauna, stoombad en zwembad. Daarnaast bevat de vleugel sporen van het Romeinse verleden van Utrecht en worden bijvoorbeeld vondsten van archeologen getoond. De Romeinse Vleugel heeft dertig kamers in drie kamertypen: 'executive' kamers van 26-29 vierkante meter, 'deluxe' kamers van 29-37 vierkante meter en 'executive' suites van 53-64 vierkante meter.
 
historie
De oorsprong van het grand hotel is terug te voeren tot 1190, toen tijdens een kruistocht naar Palestina de Ridderlijke Duitse Orde werd opgericht. Deze Duitse Ridders hadden als belangrijkste taak het verdedigen van het geloof. De ridderlijke orde bouwde tussen 1348 en 1359 de nieuwe hoofdzetel op het terrein waar nu Grand Hotel Karel V zich bevindt. Het gebouw kreeg de naam 'het Duitse Huis' en werd als kloostercomplex onder andere gebruikt voor de verzorging van zieken, gewonden en bejaarden.
 
van Duits Huis tot Grand Hotel
In 1808 moest de Duitse Orde het gebouw afstaan aan koning Lodewijk Napoleon, waarna er in 1811 een militair hospitaal in werd gevestigd, dat in het Duitse Huis bleef tot 1986. Daarna raakte het gebouw verwaarloosd tot in oktober 1997 werd begonnen met een restauratie onder supervisie van Hylkema Consultants. In 1994 waren de Duitse Ridders al teruggekeerd naar de commandeurswoning en in 1998 werd de Landcommanderij van de Ridderlijke Duitse Orde omgedoopt tot Grand Hotel Karel V.
 
internationale opening
Op 10 september 2000 werd het hotel internationaal geopend. Niet alleen de burgemeester van Utrecht en de Commissaris van de Koningin waren daarbij aanwezig, maar ook twaalf ambassadeurs, die de landen uit het voormalige rijk van Karel V vertegenwoordigden, 'het rijk waar de zon nooit onderging'. Op deze dag ontving het hotel ook haar vijfsterrenclassificatie en was daarmee de eerste in de regio Utrecht.


COLOFON  
bronnen http://www.karelv.nl (29 januari 2009)
http://www.hylkemaconsultants.nl/ (29 januari 2009)
http://www.kunstbus.nl (29 januari 2009)
externe links Grand Hotel Karel V
tijdsindex 2000
auteur  Lujzika Adema van Kooten
wwwpagina architectenweb.nl/ap17983
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap