Travertijn - archipedia


Mausoleum van Augustus, fragment
detail van het mausoleum van Augustus
Travertijn of travertin is een soort kalksteen, afkomstig uit Tivoli (oorspronkelijk Tibur). De steensoort werd met name in de buurt van Rome veel in de bouw gebruikt.

De marmerachtige natuursteen wordt gekenmerkt door de openingen in de structuur en een lichte kleur. De steensoort wordt gevormd door afzetting in hete bronnen, die grotendeels bestaan uit koolzure kalk.
 
typen
Er zijn twee type travertijn: Toscaanse en Ascolaanse. Het verschil zit in de poriën: Ascolaans travertijn, afkomstig uit het gebied bij Ascoli Piceno bij de Adriatische kust, heeft grotere poriën dan de Toscaanse variant.
 
Door de vele openingen is travertijn in Nederland niet goed geschikt voor buitenwerk, toch is het gebruikt voor het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
 
Theater van Marcellus
het theater van Marcellus

toepassing
Voorbeelden van klassieke gebouwen waarbij gebruik is gemaakt van travertijn zijn het theater van Marcellus en het mausoleum van Augustus, beide in Rome. Latere voorbeelden zijn de Sacré Coeur in Parijs en het Barcelona Paviljoen van Ludwig Mies van der Rohe.


COLOFON  
bronnen Haslinghuis, E.J. en H. Janse, Bouwkundige Termen, Leiden 2005.
auteur  Lujzika Adema van Kooten
wwwpagina architectenweb.nl/ap4707
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap