Forum des Halles - archipedia


Forum des Halles
Forum des Halles is een grotendeels ondergronds complex midden in Parijs, op loopafstand van het Louvre. Hier vindt men winkels, musea, cafés, restaurants, een sportschool en twee bioscopen.
 
les halles
Het Forum (plein) is vernoemd naar Les Halles, de markthallen van Parijs, waar onder andere werd gehandeld in groente, fruit, vlees en vis. Vanaf 1137 was er een openlucht markt, ingesteld door Lodewijk VI, en in 1183 werd er een eerste permanente constructie neergezet door Philippe-Auguste.
In 1811 werd mede door Napoleon besloten een nieuwe grote markthal te bouwen. In 1851 werd hiervoor een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door Victor Baltard. In de vijftien jaar die volgden werden er in totaal tien paviljoens gebouwd, Les Halles genaamd, waarin verschillende waren werden verhandeld. Toen vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw de verkeersopstoppingen steeds ernstiger werden, werd de markt in 1969 verplaatst naar Rungis, een voorstad ten zuiden van Parijs. De leeg achtergebleven paviljoens, bijzondere constructies van gietijzer en glas, werden twee jaar later gesloopt en het gebied kwam leeg te staan.
 
forum
Op de plek van de gesloopte markthallen werd in 1977 een van de grootste trein- en metrostations van Parijs gebouwd. Twee jaar later, in 1979, verrees het Forum des Halles, een groot multifunctioneel centrum waar allerlei stedelijke activiteiten worden samengebracht. Er zijn talloze winkels, restaurants en bistro's gevestigd, daarnaast is er plaats voor concerten, voorstellingen en debatten. Ter ontspanning is er verder een zwembad, destijds het grootste van Parijs, en een speeltuin.
Forum des Halles

Door steeds wisselende plannen, werd de bouw van het Forum des Halles pas in 1986 afgerond. Het huidige forum, door velen gezien als een architectonische mislukking, bestaat uit één verdieping op maaiveld en drie ondergrondse. Een centrale plek wordt ingenomen door het verdiept aangelegde openbare plein. Het plein wordt aan de vier zijden afgesloten met glazen poortachtige constructies, naar ontwerp van architect Jean Willerval. Deze elementen komen overal in het complex terug en roepen associaties op met Baltards negentiende-eeuwse paviljoens. Omdat men al snel spijt kreeg van de sloop van de tien hallen, werden ze gebruikt als inspiratiebron voor het nieuwe complex.
Onderdeel van het ontwerp zijn de door Franse architect Paul Chemotov ingerichte Jardins des Halles, tuinen die bovenop het ondergronds gelegen deel zijn aangelegd en een verbinding vormen met de nabij gelegen Bourse du Commerce (de goederenbeurs) en de l'Église Saint-Eustache.
 
toekomst
Forum des Halles, prijsvraag MVRDV
Forum des Halles, prijsvraag MVRDV
Ondanks de levendigheid die alle activiteiten rondom het Forum met zich meebrengen, zorgen het verdiept aangelegde plein, de ondergrondse gangen en diverse entrees ervoor dat het forum ook een verzamelplaats is voor drugshandelaren.
In 2004 werd een prijsvraag uitgeschreven voor vernieuwing van het Forum. Rem Koolhaas (OMA) en Winy Maas (MVRDV) zonden elk afzonderlijk een gedurfd en kleurrijk ontwerp in. De competitie, waaraan ook Jean
Forum des Halles, prijsvraag Office for Metropolitan Architecture
Forum des Halles, prijsvraag Office for Metropolitan Architecture
Nouvel meedeed, werd uiteindelijk gewonnen door de meest conservatieve inzending, een ontwerp van David Mangin van het Parijse bureau Seura.
In het ontwerp wordt voorgesteld om het Forum te overdekken. De tuin krijgt in het ontwerp een enigszins traditioneel, statig karakter en wordt doorsneden met een 22 meter brede centrale as, door Mangin vergeleken met het Ramblas in Barcelona. Binnen dit stedenbouwkundig plan werd in 2007 een extra internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van bovengrondse nieuwbouw het Carreau des Hall
 Forum des Halles, prijsvraag Jean Nouvel
Forum des Halles, prijsvraag Jean Nouvel
es, die de palmachtige gebouwen van Willerval moet vervangen. Aan deze competitie deden bekende architecten als Toyo Ito en Massimiliano Fuksas mee. Deze prijsvraag werd door de Fransen Patrick Berger en Jacques Anziutti gewonnen met een futuristisch ontwerp, waarvan de bouw in 2009 zal worden gestart.


COLOFON  
bronnen www.forumdeshalles.com
www.parijsonline.nl
www.paris-architecture.info/PA-071.htm (16 juli 2008)
Mairie de Paris, Les Halles. Actualité du Project, no2, december 2007
externe links Winkelcentrum Forum des Halles
tijdsindex 1979
auteur  Lujzika Adema van Kooten
 Linda Zenger
wwwpagina architectenweb.nl/ap9154
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap