dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
scholen

home projectengids Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs (Project) - Gymnasium Bernrode

Gymnasium Bernrode, Heeswijk Dinther


fotografie: Thea van den Heuvel Fotografie
14-4-2009
Het gebouw Bernrode is in 1938 gerealiseerd. In 1958 is het gebouw uitgebreid met een gymzaal, aula en een tekenlokaal. De kwaliteit in architectonische en stedenbouwkundige zin wordt hoofdzakelijk bepaald door haar ligging. De open ruimte tussen de Abdij en het gebouw Bernhove doorsneden door de Abdijstraat heeft een bijzondere landschappelijke kwaliteit. De architectonische kwaliteit aan de voorzijde word hoofdzakelijk bepaald door de situering. Continuïteit en het ritme van de “omsluiting” van het open gebied bij de Abdijstraat wordt bepaald door het dak en de geldeing van het gebouw in de middenbeuk en zijvleugels. In tegenstelling tot de gevels van de Abdij,is de gevel van de school nogal gesloten en daarmee niet uitnodigend.

Door de aanpassing van de twee zijvleugels met handhaving van het bestaande dak krijgt het oude internaatgebouw een nieuwe en vooral een open uitdrukking naar zijn omgeving. “Vernieuwing van het onderwijs”, “openheid” en “ontmoeting” zijn de ontwerpthema’s voor deze opgave geweest.

Op de oorspronkelijke binnenplaatsen zijn tweelaagse bouwdelen gerealiseerd die het hart vormen van de 4 faculteiten waarin de school is georganiseerd. Deze bouwdelen zijn met het bestaande gebouw verbonden met vide en lichtkappen. In het hart van het gebouw zijn de voormalige ontspanningsruimte en de kapel getransformeerd in een mediatheek en een college/theaterzaal. Nabij de faculteit kunst en cultuur wordt de samenwerking vormgegeven tussen school, wijkgebouw en muziekschool.

De aula en de sporthal maken een nieuwe verbinding tussen het gebouw en het dorp Heeswijk Dinther. Door een subtiele detaillering van deze grote bouwdelen, wordt aansluiting gevonden met de schaal vn het dorp. In samenwerking met MTB landschapsarchitecten zijn de buitenruimten ingebed in de waardevolle landschappelijke structuur
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen



 
architect Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs (www.tenw.nl)
opdrachtgever Gymnasium Bernrode en Gemeentebestuur Bernheze
jaar van realisatie 2008 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Brabant [ meer ], Heeswijk Dinther
projectsoort(en) publ. gebouwen [ meer ], monumenten [ meer ], educatie [ meer ]
project architecten ir. C. (Kees) Willems, ir. C.I. (Christian) Janssen
oppervlakte 7325m2
bouwkosten € 7.500.000
landschapsarchitect MTB landschapsarchitecten
constructeur DHV Bouw en Industrie BV
installateur Breijer Installatietechniek
bouwmanagement DHV Bouw en Industrie BV
aannemer Nieuwenhuizen Daandel
fotografie Thea van den Heuvel Fotografie
architect Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs
wwwpagina architectenweb.nl/p12129
Meer projecten
Teeuwisse & Willems architecten...
Gymnasium Bernrode
Teeuwisse & Willems architecten...
MFA Oud Krispijn...
Teeuwisse & Willems architecten...
Interieur Teeuwi...
Teeuwisse & Willems architecten...
Gymzaal Schutsbo...
 

Project Belicht
Meijendel, Wassenaar
Meijendel, Wassenaar
Appartementenvilla, Veenendaal
Appartementenvilla, Veenendaal
Duinvilla, Bergen aan Zee
Duinvilla, Bergen aan Zee
Holendrecht portieken, Amsterdam
Holendrecht portieken, Amsterd...
Eriba, Groningen
Eriba, Groningen
Appartementengebouw Morsweg, Leiden
Appartementengebouw Morsweg, L...
Nieuwbouw Riverdale, Nootdorp
Nieuwbouw Riverdale, Nootdorp
Stadhuis Almere
Stadhuis Almere
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap