dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
transformatie en renovatie

home projectengids GROUP A (Project) - Smederij NDSM

Smederij NDSM, Amsterdam


25-6-2009
Smederij NDSM
Het voormalige loodsencomplex van de Smederij op het NDSM-terrein in Amsterdam is getransformeerd tot een werkomgeving voor meerdere bedrijven. GROUP A is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herbestemming, alsook voor het nieuw toegevoegde hotel.

Het NDSM-terrein is het historische restant van de grootste scheepswerf van Amsterdam. Nu ontwikkelt zich hier, aan de noordkant van het IJ, een creatieve stad. De kern van de verzamelde voormalige werkplaatsen bestaat uit de Smederij, de Timmerwerkplaats, de hellingen en de kranen. Het rijksmonument de Smederij bestond uit vijf kleinere puntloodsen en een hoofdloods, het authentiekste onderdeel. Deze hal van 36 bij 45 meter is - net als de tegenovergelegen timmerwerkplaats - in 1909 gebouwd. Het complex is in opdracht van Mediawharf Monumenten bv getransformeerd tot een werkomgeving voor verschillende bedrijven.

De hoofdloods
Het meest authentieke deel van het complex is de voormalige hoofdloods van de Smederij. Deze hal van 36 bij 45 meter is net als de tegenovergelegen timmerwerkplaats in 1909 gebouwd.
Binnen in de hoofdloods is het industriële karakter bewaard gebleven door de monumentale staalconstructie te behouden. De kolommen en spanten zijn enkel gestraald en niet verder nabehandeld, wat een mooi contrast vormt met de strakke, witte, nieuw toegevoegde elementen. Een grote houten trap en een 14 meter hoog atrium vormen het hart van de hoofdloods. In dit atrium hangt de oude loopkraan. De vloeren zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke hoogte en de gigantische ramen zijn verdiepingshoog, zodat daglicht vanuit de sheddaken tot op de begane grond valt. Op de begane grond bevinden zich een restaurant met terras aan de pleinzijde en ruimten voor kantoren. Op de eerste verdieping is een industriële buitentrap met uitzicht over de hellingen en het IJ, die gebruikt wordt als extra balkon voor Greenpeace Nederland, één van de huurders van de Smederij. Buiten is het metselwerk van de hoofdloods intact gelaten en schoongemaakt, zodat de ruwheid zichtbaar blijft. Waar metselwerk ontbrak is een vak dichtgezet met uit andere vakken verwijderde stenen. Glazen vakken zijn gemaakt waar dit voor de nieuwe functie nodig is.

Brooklyn Hotel
De hoteltoren is op de plaats gekomen van de laatste puntloods die tegen de hoofdloods stond. Door het dak zo’n 30 m op te tillen, is een slanke toren ontstaan. Dit zorgt voor een sterk baken op de NDSM werf. Helemaal bovenin het hotel heeft men een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Uit stedenbouwkundig oogpunt vroeg dit project om een alzijdig ontwerp met een verhoogd element, waardoor stad en werf visueel beter verbonden worden.

Puntloodsen
De totale transformatie startte in 2009 met de herbouw van de vier puntloodsen. Opgeleverd in 2011 en nu verhuurd aan de hoofdkantoren van Red Bull en Fronteer Strategy. De loodsen verkeerden toentertijd in een dermate slechte staat dat besloten werd ze te slopen en opnieuw op te bouwen, waarbij de stalen dakspanten zijn hergebruikt. De originele vorm is teruggebouwd, met de herkenbare industriële contour. Door karakteristieke hoge schuifdeuren toe te voegen in de bekende blauwe kleur van de NDSM, sluit het goed aan bij de omgeving.

Door deze transformatie komt de Smederij weer tot leven en krijgt opnieuw een ziel. De combinatie van oud en nieuw en licht, ruimte en staal maakt de Smederij tot een nieuwe inspirerende plek voor Amsterdam om te werken en te verblijven. De flexibele opzet en de hoogtes van circa 4,5 meter maken de ruimtes geschikt voor verschillende bedrijfsconcepten. Een toonbeeld van industrieel erfgoed ingevuld met eigentijdse kantoorruimtes en een hotel.

Trefwoord toevoegen



 
architect GROUP A (www.groupa.nl)
opdrachtgever Mediawharf Monumenten bv
jaar van realisatie 2014 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Holland [ meer ], Amsterdam
projectsoort(en) kantoren [ meer ], renovatie [ meer ], monumenten [ meer ]
project architecten Adam Visser, Folkert van  Hagen, Maarten van Bremen
projectteam  (Directielid)
 (Directielid)
 (Architect)
 (Architect)
 (Projectleider)
 (Directielid)
 (Architect)
oppervlakte 8412m2
wwwpagina architectenweb.nl/p12380
Meer projecten
GROUP A
Herinrichting Ni...
GROUP A
Central Plaza
GROUP A
Interieur kantoo...
GROUP A
Werkplaats Steig...
GROUP A
Kantoor BP Raffi...
GROUP A
Mariendaal Centr...
GROUP A
Sunrise Campus
GROUP A
Crematorion Zorg...
GROUP A
Dance4 Nottingham
GROUP A
Cultureel Educat...
GROUP A
Renovatie Metro ...
GROUP A
Pels Rijcken
 

Project Belicht
Restaurant AziŽ, Weert
Restaurant AziŽ, Weert
Koninklijke Kentalis, St Michielsgestel
Koninklijke Kentalis, St Michi...
Droo-Zuid fase 1, Duiven
Droo-Zuid fase 1, Duiven
Droo-Zuid fase 2, Duiven
Droo-Zuid fase 2, Duiven
Restaurant 'Driessen HRM', Helmond
Restaurant 'Driessen HRM', Hel...
Tuinstudio, Bussum
Tuinstudio, Bussum
Duinvilla op de Utrechtse Heuvelrug
Duinvilla op de Utrechtse Heuv...
BORN05, Utrecht
BORN05, Utrecht
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap