dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
leisure

home projectengids Arc2 architecten bna (Project) - DinoDome GaiaZOO

DinoDome GaiaZOO, Kerkrade


21-7-2010
De DinoDome is Europa’s grootste indoor speeltuin. Met een koepel van 56 meter is het 2.500 vierkante meter grote speelpaleis op een elegante wijze overdekt. Ragfijne houten structuren laten het wonder van de geodetische koepel goed zien. een stervormig daklicht zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. Een hellingbaan verbindt de zones met het doolhof, waterpartij, horecaterras en oerwoud. Onder de hal bevinden zich in de kamers van een nautilusschelp het theater en de feest- en congreszalen.

Nieuwe attractie voor GaiaPark Kerkrade Zoo
Sinds 2000 is Zuid-Limburg een dierentuin volgens 21ste-eeuwse principes rijker. Het schitterende glooiende heuvellandschap is natuurlijk ook een niet te missen locatie om mens en dier op hun natuurlijkst vertier respectievelijk huisvesting te bieden. Het thematisch opgezette GaiaPark beslaat liefst 20 ha. Verschillende leefgebieden zijn er nagebootst, zoals Europa, het Amazonegebied, het Congobekken en Namibië. De habitats worden bevolkt door bijbehorende dieren, totaal zo’n tachtig soorten.

Aanvullend op de kernfuncties van de dierentuin wil het GaiaPark ook andere faciliteiten aanbieden: de gelegenheid voor kinderen om te spelen en natuurfilms te bekijken en de mogelijkheid voor bedrijven om te vergaderen en te congresseren in een natuurlijke ambiance.
Voor dit doel is een nieuwe attractie gerealiseerd: de DinoDome.
De DinoDome is met 2500 m2 de grootste indoorspeelhal van Europa waar de kinderen zich uit kunnen leven in een jungle van klimnetten en daar allerlei levensgrote dinosauriers tegen kunnen komen.

Zwevende Koepel
Van meet af aan was duidelijk dat de uitstraling en vorm van het gebouw in de natuurlijke sfeer van het GaiaPark moesten passen. De keuze viel op een geodetische koepel: een cirkelvormig gebouw met koepelvormig dak. Dit bolvormige principe komt veel voor in de natuur. Met een minimum aan materiaal wordt een maximaal volume bereikt. Door de driedimensionale opbouw in gelijkmatige driehoekige vlakken (vakwerken) wordt een optimale sterkte en stijfheid bereikt. De ribben van de vlakken worden gevormd door staven van gelamineerd vurenhout. Omdat de prefab elementen relatief kort en licht zijn, zijn transport en montage eenvoudig uit te voeren. Alles bij elkaar betekent dat ook overzienbare kosten.

Het ontwerp en de engineering van geodetische koepels is een specialisme van GeoDomeDesign. Binnen GeoDomeDesign levert Adviesbureau Luning de kennis van de engineering van de koepel en de technische houtconstructie en Arc2 architecten verzorgt het architectonisch ontwerp.

De staven van het geodetische dak verschillen alle in lengte: 4-8 m; de afmetingen zijn (120 x 540 mm). Ditzelfde gaat op voor de tussenliggende gordingen (90 x 270 mm). Het dakbeschot bestaat uit Unidek-sandwichplaten, als dakbedekking fungeert een pvc-membraan. Heel bijzonder zijn de stalen knooppunten waarin de gelamineerd vuren staven samenkomen.
Ze zijn ontwikkeld door Emil Luning, die er patent op heeft verkregen. Hoewel ze alle enigszins verschillen, volgen ze hetzelfde principe: langwerpige cilinders met
‘vleugels’ die in de staven worden ingelaten. Om het geheel bij elkaar te houden, zijn erop en eronder stalen sterren geschroefd.

De houten koepel heeft een diameter van 56 meter een lijkt te zweven boven de kinderjungle. Dit wordt nog extra benadrukt door een glasstrook tussen koepel en onderconstructie. Daarnaast zorgen een grote ster in het dakmiddelpunt en strategisch verspreide driehoeken van meerlagig Lexan (polycarbonaat) bij onder meer entree en restaurant voor omfloerst maar helder binnenvallend licht.

De zwevende koepel wordt ondersteund door achttien 5 m hoge betonnen kolommen die als enorme mammoetpoten in de speelhal staan.

Spiraalvormige route
De hele route door het gebouw is op een bijzondere manier vormgegeven.
Men komt binnen via een loopbrug die op 5 meter hoogte ligt. De entree wordt gevormd door een hoge, scherpe, gelijkzijdige driehoek.

Staande bij de entree geeft de speelhal op het oog een overzichtelijke aanblik. Rechts heb je de DinoShop en aansluitend het DinoCafé, links begint een waterval. Maar als je verder naar voren loopt, kijk je ineens de diepte in naar een woud van Noors grenen stammen en enkele uitkijktorens tot 12 m hoog waartussen klimnetten op allerlei niveaus zijn gespannen. En tegelijkertijd zie je prehistorische beesten in hun volle omvang: een reusachtige brachiosaurus, een enorme tyrannosaurus rex, een mosasaurus (Limburgs bekendste reptiel),
tien vliegende pterosaurussen, rode rotspartijen en varens, heel veel varens.
De kinderjungle blijkt hier 17 m hoog te zijn. De waterval vindt beneden z’n eindpunt in een vijver, waarover de jolige jeugd met twee trekpontjes heen en weer kan varen naar de klimtorens met wiebelhangbrug ertussen.

De bezoeker kan in de jungle afdalen via een lichtrood betonnen hellingbaan - met daarin vervaarlijke pootafdrukken van dino’s - die vanaf de ingang spiraalvormig naar beneden afdaalt.

Nautilusschelp
De spiraalvormige hellingbaan vormt de binnenste winding van de nautilusschelp die op de verdieping onder de speelwereld ligt. Op deze laag bevinden zich alle functies die zijn gerelateerd aan de congres- en vergaderfaciliteiten: het auditorium, de vergaderzalen, de keuken, sanitaire voorzieningen, opslag en techniek. De functies zijn gerangschikt naar de afnemende grootte in de kamers van de Nautilusschelp. De vormprincipes van de natuur zijn op deze manier ook terug te vinden in de organische plattegrond van het gebouw en zorgen voor een heldere oriëntatie voor de gebruikers ervan.

Duurzaam door natuurlijke principes
Het GaiaPark heeft als boodschap ‘wees zuinig op de aarde’. Daarom is het gebouw ontworpen op een milieuvriendelijke wijze. Het overgrote deel van het gebouw is geconstrueerd uit duurzame materialen. Dit geldt voor de geodetische koepel in vurenhout, voor de gevels met onbehandeld gepotdekseld inlands lariks, de MTCC-gecertificeerd meranti puien en ook het interieur dat is afgewerkt met leemstuc en inlandse houtsoorten. De ronde vorm van gebouw en dak zorgt voor een minimaal materiaal- en energiegebruik voor een maximaal volume. Het koepeldak heeft een extra dikke isolatielaag. De installaties zijn op een slimme wijze ontworpen waardoor de grote speelhal wordt verwarmd met restwarmte van het congresgedeelte, in de zomer kan de hal op een natuurlijke wijze worden geventileerd via de drie ventilatie oren op het dak. De vloer van de speelhal wordt gevormd door de natuurlijke bodem met een zandpakket en houtsnippers, deze heeft een dempend effect op schommelingen in het klimaat.

De DinoDome is op een organische wijze ontworpen en gebouwd volgens natuurlijke principes op het vlak van klimaat, constructie en ruimte. Dit maakt de DinoDome tot een echt organisch Gaia gebouw.


 
architect Arc2 architecten bna (www.arc2.nl)
opdrachtgever GaiaZOO Kerkrade
jaar van realisatie 2009 [ meer ]
provincie, plaats Limburg [ meer ], Kerkrade
projectsoort(en) recreatie [ meer ]
project architecten ir. Gert-Jan de Jong
projectteam ing Dayanara  Franken (bouwtechnisch ontwerper)
ir.  Markwin Margaretha (Architect)
ir.  Ernst van der  Vecht (Architect)
oppervlakte 3700m2
constructeur luning
aannemer GeoDomeDesign
wwwpagina architectenweb.nl/p16623
Meer projecten
Arc2 architecten bna
Dreamportlane N2...
Arc2 architecten bna
Casa Mirador
Arc2 architecten bna
Amazonica Dierga...
Arc2 architecten bna
Greenportlane N295
Arc2 architecten bna
MeetingBrug
Arc2 architecten bna
ShowOffice
Arc2 architecten bna
DinoDome GaiaZOO
Arc2 architecten bna
Villa voor Tromp...
Arc2 architecten bna
Voliere Bird World
Arc2 architecten bna
FilmTheater
Arc2 architecten bna
PoortBrug
Arc2 architecten bna
Nieuwbouw Nederl...
 

Project Belicht
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Maison de Ville / Maison Proosdij, Meerssen
Maison de Ville / Maison Proos...
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Jaarrondpaviljoen Sjoerd, Nes Ameland
Jaarrondpaviljoen Sjoerd, Nes ...
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap