home projectengids atelier PRO architekten (Project) - Huis der Gemeente Overbetuwe

Huis der Gemeente Overbetuwe, Elst


21-1-2011
Nabij de historische dorpskern van Elst wordt rond het Station een nieuw stedenbouw-kundig plan ontwikkeld. Dit plan versterkt de relatie tussen het dorp en het openbaar vervoer knooppunt. Aan het nieuwe stationsplein komt de nieuwbouw voor de in 2001 samengevoegde gemeentes Elst, Heteren en Valburg.

Het Huis der Gemeente vormt met zijn toren en prominente pleingevel het belangrijkste gebouw aan het stationsplein. Door een horizontale geleding in de gevel krijgt het een voorname en representatieve uitstraling. Aan de zuidzijde ligt een tweede entree naar een parkeervoorziening.

Het hele gebouw ademt de sfeer van de baksteenarchitectuur van het Interbellum, zonder deze letterlijk te kopiëren. Niet historiserend maar een eigen architectuur met een zorgvuldige detaillering en nauwgezette compositie van de materialen. Het gebouw past daarmee goed in het karakter van Elst. Door de grote verticale ramen en de kloeke toren krijgen de gevels een monumentale en statige uitstraling. De hoekverdraaiingen in de gevels geeft de hoofdvorm een elegante geledingen en versterkt de dramatiek. De gevelsteen is hard en glad met een lichte glans. De kleur ligt tussen oranjebruin en lichte leemtinten, een levendige genuanceerde kleur. De glans van de steen en de diepliggende kozijnen met afgeschuinde neggen versterken de verfijnde plastiek van de gevels, creëren meer daglicht binnen en laten de raamopeningen ’s avonds in het kunstlicht mooi oplichten.

In het hart van het gebouw is een binnentuin met begroeide gevels en twee patio’s op de begane grond. Eén met rietbeplanting en één met terras. Zowel vanuit de centrale hal als de kantoren kan men genieten van een oase van rust en natuur. Het interieur heeft een haast monastieke sfeer, met veel lichte en natuurlijke materialen. Enkele accenten en de natuurlijke materialen geïnspireerd op de omgeving, versterken dit. Nadruk ligt vooral op de ruimtevorm en hoe het bewegende Hollandse licht binnenvalt.

Binnen bestaat het gebouw uit twee zones: één voor het publiek en één voor de medewerkers. De publiekstoegankelijke zone is één ruimte met verschillende plekken en is letterlijk het hart van het gebouw. Er is een hoge entreehal met een vide vanwaar men het vergadercentrum en de bestuurszone kan zien liggen. Bij de balies is de ruimte lager. Daar komt het daglicht van de aangrenzende patio’s. Aan de hal liggen de voorlichting- en vergaderruimtes, restaurant. Op de hoek onder de toren, goed zichtbaar gepositioneerd, ligt de Burgerzaal - het centrum van de democratie, de plaats van het debat. De beveiligde personeelszone bevindt zich achter de balies en op de verdiepingen.

Een gemeentehuis heeft een voorbeeldfunctie voor de gemeenschap. Daarom zijn de duurzaam-heidambities hoog. Het gebouw is niet alleen voorzien van de laatste technische snufjes, maar vooral van een zeer goede isolatie (Rc 6,5 m2K/W), intelligente energiezuinige installaties (zoals CO2 gestuurde toevoerroosters en warmte-koude-opslag), een compacte gebouwvorm en een uitgekiend materiaalgebruik. Het gebouw heeft een GreenCalc score A+, met boven de 250 punten, dat is uitzonderlijk hoog.

De structuur bestaat uit een integrale constructie waarbij de installaties zijn opgenomen in een nieuw type holle prefabvloer. Hierdoor is er geen verlaagd plafond meer nodig om kanalen en leidingen kwijt te kunnen en kan worden volstaan met plaatselijke akoestische voorziening, direct tegen de onderkant van de vloer. Daarnaast kan de holle vloer grote overspanningen aan waardoor ruimtes zoveel mogelijk kolomvrij gehouden worden. Dit biedt een grote vrijheid voor indelings-wijzigingen en zelfs functiewisselingen.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen



 
architect atelier PRO architekten (www.atelierpro.nl)
opdrachtgever Gemeente Overbetuwe
jaar van realisatie 2013 [ meer ]
provincie, plaats Gelderland [ meer ], Elst
projectsoort(en) kantoren [ meer ], overheid [ meer ], utilitair [ meer ]
project architecten Dorte Kristensen, Joke  Stolk
projectteam



 (Architect)
oppervlakte 96752m2
wwwpagina architectenweb.nl/p17975
Meer projecten
atelier PRO architekten
MFA Huis van de ...
atelier PRO architekten
Urban villa's We...
atelier PRO architekten
Nelson Mandela C...
atelier PRO architekten
Huis der Gemeent...
atelier PRO architekten
Regiokantoren En...
atelier PRO architekten
Deal Ground & Ma...
atelier PRO architekten
Cultuurhuis Wins...
atelier PRO architekten
MFA & GGZ Zeehel...
atelier PRO architekten
Haagse Hogeschoo...
atelier PRO architekten
ROC Graafschap C...
atelier PRO architekten
Gemeentehuis Bro...
atelier PRO architekten
Meander Medisch ...
 

Project Belicht
Eigentijds wonen in een oude landbouwschuur, Zuid Beijerland
Eigentijds wonen in een oude l...
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoorl
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoor...
Renovatie en uitbreiding brede school De Repelaer, Dordrecht
Renovatie en uitbreiding brede...
Entreeverbetering De Bazel, Amsterdam
Entreeverbetering De Bazel, Am...
Renovatie gemeentehuis, Venraij
Renovatie gemeentehuis, Venrai...
Herinrichting Meeuwvleugel, Purmerend
Herinrichting Meeuwvleugel, Pu...
Huis van de Stad, Gouda
Huis van de Stad, Gouda
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne Doetinchem
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap