home projectengids ASNOVA Architects (Project) - Villa Mulder

Villa Mulder, Utrecht


21-6-2011
Villa Mulder, architectonische vrijheid met een vleugje Rietveld

In de Utrechtse wijk Rijnsweerd, op de plaats van een jaren 60 bungalow, is in het voorjaar van 2010 een bijzonder architectonisch bouwwerk ontstaan: Villa Mulder. ASNOVA architects BV is er trots op dat zij deze villa mochten ontwerpen en bouwen.

Begin 2009 vroeg opdrachtgever Dhr. Mulder ons om voor hem een villa te ontwerpen op basis van zijn schets die slechts de vorm had van een patiovilla. Het moest een maatkostuum worden, een plek waar hij zich thuis voelt, kan ontspannen, sporten en werken. We kregen volledige architectonische vrijheid met als enige eis: oplevering van een wind- en waterdicht gebouw binnen een jaar. Dhr. Mulder liet ons vrijelijk experimenteren met het onorthodoxe gebruik van verschillende materialen.

Mede dankzij het snelle schakelen met onze opdrachtgever en een sterke aannemer in het bouwteam, mag het resultaat er zijn. De patiovorm maakt de indeling van de woning – met grote woonkamer, kantoor aan huis, kleed- en fitnessruimte, hoofdslaapkamer, keuken, logeerkamer, sauna, badkamer en garage – bovendien zeer praktisch. Datzelfde geldt voor de wand van de verkeersruimte, die langs de volledig glazen binnenmuur loopt. Hierachter liggen de diverse functionele ruimten verscholen. De hoofdslaapkamer kan overdag aan de woonkamer worden toegevoegd door middel van een eenvoudig te roteren binnenwand met een draaihoek van 90 graden. Het is een innovatieve oplossing, waarmee storende kozijnen en deurpartijen niet aanwezig zijn en ruimten desgewenst vergroot of verkleind kunnen worden. In het knooppunt van de rechtervleugel is een stalen trap geplaatst. Deze verbindt al zigzaggend de kelderruimte (garage) met de begane grond en eindigt op de eerste verdieping, waar de fitnessruimte en logeerkamer zich bevinden.

Het meest in het oog springend element aan villa Mulder zijn de stenen lamellen van het zwevende deel. Geen natuursteen, maar ''gewone'' MBI betonstenen. Ze zijn ingezaagd, op een stalen T-profiel verlijmd en vervolgens als elementen aan de hoofddraagconstructie bevestigd. Leverancier MBI is zo enthousiast over deze wijze van hernieuwd gebruik van hun product, dat zij in overleg met ons, bezig zijn dit als een handelsproduct in de markt te zetten. Specifieke Rietveldkenmerken zijn de lijnenstructuur, de verbijzondering van het trappenhuis, de niveauverschillen en de verhoudingen van volumes ten opzichte van elkaar. Vanaf het ontwerp tot en met de oplevering was ASNOVA architects BV actief betrokken bij de totstandkoming van villa Mulder. Als opdrachtgever moet je lef hebben om een architect zoveel vrijheid te geven. Wij zijn daarom erg trots op het getoonde vertrouwen en natuurlijk op het eindresultaat.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen 
architect ASNOVA Architects (www.asnova.nl/)
jaar van realisatie 2011 [ meer ]
provincie, plaats Utrecht [ meer ], Utrecht
projectsoort(en) woningbouw [ meer ]
project architecten Ronald Willemsen
projectteam Miriam Dallinga (Interieurarchitect)
Maarten Gjaltema (Bouwkundig medewerker)
ir. Albert Turk (Architect, freelance architect)
bouwkundig tekenwerk GPZ advies
wwwpagina architectenweb.nl/p19193
Meer projecten
ASNOVA Architects
Gruttersdijk
ASNOVA Architects
Villa Mulder
 

Project Belicht
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap