home projectengids VVKH Architecten (Project) - The Wall

The Wall, Utrecht


23-12-2011
Ten westen van Utrecht ligt de grootste nieuwbouwwijk van Nederland: Leidsche Rijn. Na voltooiing zullen er bijna 80.000 mensen wonen en werken. De snelweg A2 loopt door die grote uitbreiding van Utrecht als het ware dwars door de stad heen. VVKH heeft voor de flauwe bocht in de A2, ter plaatse van Lage Weide, een 800m lang en 60m breed gebouw ontworpen: The Wall. The Wall is een geluidscherm en multifunctioneel gebouw ineen. Het gebouw wordt vanaf de A2 bij 100 km per uur in 28 seconden voorbij gereden. Op dit fenomeen is het ontwerp gemaakt. De rode hoofdmassa verandert langzaam van vorm waardoor hij bij het voorbijgaan fluïde lijkt te worden. Deze vorm is met behulp van honderden films in 3D programma’s ontwikkeld. De langzaam vloeiende lijnen bevinden zich ook aan de ingangszijde van het winkelcomplex, de Leidsche Rijnzijde. Beide zijden lopen in elkaar over ter plaatse van de kop en de staart.
De 25 meter hoge kop kraagt 16 meter uit en bevindt zich ter plaatse van de op- en afrit van de snelweg. Hier richt het rode volume zich op en verdikt zich als een duidelijke kop, die met een forse uitkraging over het viaduct heen kijkt. Hier nemen de bezoekers van het complex de afslag van de snelweg.

Het ontwerp van een 800 meter lang gebouw langs de snelweg is een speciale uitdaging, die een nieuwe ontwerpbenadering vergt. Met een reeks computeranimaties is ontdekt dat door het subtiel plooien en golven van de gevel, het gebouw langzaam gaat bewegen als je erlangs rijdt. Omdat de geluidwering van de snelweg op 1 januari 2006 gereed moest zijn, is allereerst de gevel aan A2-zijde gerealiseerd. Het ontwerp voor deze zijde (het geluidscherm) is echter altijd integraal met het gebouw ontworpen. Na realisatie is het gebouw één geheel, geluidscherm en grootschalige detailhandel in één vorm.

Aan de Leidsche Rijnzijde, omarmd door de binnenbocht van het gebouw, bevinden zich vier grote uitnodigende entrees. Ook de hellingbanen naar het parkeerdek bevinden zich in deze gevel. Het parkeren is daardoor onderdeel van de ervaring van het bezoek van dit complex. In het ontwerp is gewerkt met een duidelijke scheiding tussen winkelend publiek en verkeersbewegingen, met daarin weer een duidelijk onderscheid tussen expeditie- en personenverkeer. Het parkeren ligt op het dak, boven de winkelfuncties en er is een aparte expeditiestraat achter de winkels waar het publiek geen toegang tot heeft. Vanaf het parkeerdek zijn stijg- en daalpunten opgenomen die de bezoekers naar de winkelfuncties brengen. Hierdoor is het gebouw efficiënt en duidelijk in zijn gebruik, blijft er maximale ruimte en vrijheid over voor de winkels.

Het uiteindelijke gerenderde beeld laat een rode gladde huid zien. Het is technisch onmogelijk een naadloos gebouw van 800 meter lang te maken. Door de gevel uit te werken in kleine aluminium panelen die in de kijkrichting overlappend zijn, wordt in die richting het effect van een naadloze huid bereikt. Kijkt men in de andere richting, ontstaat een sterk geschubde gevel als contrast. Omdat de overlapping met de kijkrichting mee gaat, zijn de panelen in verticale zin inwaterend! Het probleem van deze inwatering hebben we innovatief opgelost in “rainchannels”, die tevens de onderconstructies zijn, die aangebracht om de 1,35 meter, de uiteindelijke vloeiende vorm maken.

De “finisching touch” wordt de 600 meter lange videowand aan de A2-zijde. Deze videowand wordt aangebracht achter het glas tussen het vloeiende rood en het betonnen louvrebasement. De ontwikkelingsfase is in een vergevorderd stadium.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen


Toegepaste producten
Zoontjens
Pardak®: het sys...
SAB-profiel bv
Unieke SAB trape...
SAB-profiel bv
Het grootste ass...

 
architect VVKH Architecten (www.vvkh.nl)
opdrachtgever Lips Capital Group
jaar van realisatie 2010 [ meer ]
provincie, plaats Utrecht [ meer ], Utrecht
projectsoort(en) winkels [ meer ], OV/infrastructuur [ meer ]
project architecten Fons Verheijen
projectteam





oppervlakte 65000m2
bouwkosten € 3.600.000.000
constructeur Van der Vorm engineering b.v., Delft
aannemer Van Wijnen Waalwijk BV
wwwpagina architectenweb.nl/p20422
Meer projecten
VVKH Architecten
60 Woningen Terr...
VVKH Architecten
125 woningen Vle...
VVKH Architecten
The Wall
VVKH Architecten
Hoofdkantoor Ach...
VVKH Architecten
Winkels, bedrijf...
VVKH Architecten
appartementencom...
VVKH Architecten
Energiewoningen ...
VVKH Architecten
brandweerkazerne...
VVKH Architecten
Wijkkantoor Open...
VVKH Architecten
3 woontorens Roo...
VVKH Architecten
Winkel, appartem...
VVKH Architecten
Woonzorgcomplex ...
 

Project Belicht
Interieur Zorgcentrum Willibrord, Middelburg
Interieur Zorgcentrum Willibro...
Jongerentoren PLANCK, Groningen
Jongerentoren PLANCK, Groninge...
Droo-Zuid fase 2, Duiven
Droo-Zuid fase 2, Duiven
Tuinstudio, Bussum
Tuinstudio, Bussum
De Nieuwe Maas, Rotterdam
De Nieuwe Maas, Rotterdam
Interieur gemeentehuis Zeist
Interieur gemeentehuis Zeist
Vakantiehuis Vlieland
Vakantiehuis Vlieland
Max Kikonia Delfshaven, Rotterdam
Max Kikonia Delfshaven, Rotter...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap