home projectengids diederendirrix architecten (Project) - Vertigo

Vertigo, Eindhoven


fotografie: Constantin Meyer
17-12-2003
Een glad en continu lichaam met een dubbelzinnige verhouding tussen massiviteit en transparantie. Het oude stoere casco is voorzien van een nieuwe bijzondere glazen gevel, gebaseerd op de synergie tussen klimaat en esthetiek. De typerende ritmische structuur van de oorspronkelijke gevel met zijn doorlopende IPE profielen vormt de dominante verticale belijning. Daartussen is het glas ‘gestapeld’ in een opeenvolging van helderglas en gezeefdrukt glas. Het casco met zijn grootse portalen en betonnen kernen blijft een herkenbare eigenschap. Het interieur heeft het utilitaire kenmerk van het voormalige laboratoriumgebouw als een kwaliteit aanvaard. De interne organisatie is gericht op doelmatigheid en flexibiliteit. De gebruikers zijn flexibel, door een gedifferentieerd aanbod aan ruimten. Overzicht en ruimtelijke continuďteit met een royaal panorama op de stadshorizon zijn de kwaliteiten van de hoge verdiepingen. De verdiepingshoogte van 5200 is maximaal uitgebuit om de daglichtwerking te optimaliseren. Concentratie versus communicatie, ontmoeting en uitwisseling niet als een hermetisch vormgegeven concept maar primair als een door de gebruiker te activeren omgeving.
Twee bijzondere ingrepen ontregelen de rationele ordening van het programma. De voorbouw is ontworpen als een samengaan van entreemotief en amfitheater. Een tweede interventie betreft het inzagen van vloervelden vanaf de 6e verdieping waardoor een hoog atrium ontstaat. Het atrium fungeert als een bindend ruimtelijk thema voor de staflagen. De plaatselijk aangebrachte tussenverdiepingen met werkkamers verhogen het contrast met de genereuze ruimte rondom.

Projectteam:
B. Dirrix; H. Aspers; H. Knipscheer; H. Korteweg; I. Westerveen; J. van de Ven; M. Vlemmix; R. Leunissen; R. Meurders;


 
architect diederendirrix architecten (www.diederendirrix.nl)
opdrachtgever TUE Vastgoed, Eindhoven
jaar van realisatie 2002 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Brabant [ meer ], Eindhoven
projectsoort(en) renovatie [ meer ], educatie [ meer ]
project architecten Bert Dirrix
oppervlakte 24050m2
bouwkosten € 18.720.000
constructeur Advies- en ingenieursbureau van de Laar, Eindhoven
installateur Ingenieursburo Linssen BV, Amsterdam
aannemer Bouwcombinatie Van Straten-HBG v.o.f., Eindhoven
bouwfysica Adviesburo Peutz & Associes BV, Mook
fotografie Constantin Meyer
bedrijfslinks Arthur Bagen Fotografie (fotografie)
wwwpagina architectenweb.nl/p2048
Meer projecten
diederendirrix architecten
Philips Lighting
diederendirrix architecten
Summa College
diederendirrix architecten
Woonhuis Rieteil...
diederendirrix architecten
Hof van Engelen
diederendirrix architecten
Baekelandplein
diederendirrix architecten
Geëlementariseer...
diederendirrix architecten
De Hangar
diederendirrix architecten
Le Havre
diederendirrix architecten
woonhuis ppml
diederendirrix architecten
Vertigo
diederendirrix architecten
Berckelbosch
diederendirrix architecten
Heuvelplein
 

Project Belicht
EP&C, Amsterdam
EP&C, Amsterdam
Houten garage, Lichtenvoorde
Houten garage, Lichtenvoorde
Kantoor Kwink, Den Haag
Kantoor Kwink, Den Haag
Rijksmonument oude kerk Maasland
Rijksmonument oude kerk Maasla...
Mokveld Valves, Gouda
Mokveld Valves, Gouda
Centre of Excellence, Oosterhout
Centre of Excellence, Oosterho...
Novo, Groningen
Novo, Groningen
Golvende Brug, Hoofddorp
Golvende Brug, Hoofddorp
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2015 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap