home projectengids 3M NEDERLAND BV (Projectreferentie) - 3M: Muurfolie maakt geprinte muurschilderingen mogelijk

3M: Muurfolie maakt geprinte muurschilderingen mogelijk, Amsterdam


27-1-2012
Een plaatje van een muur
Wat begon als een normale, afgestucte muur, eindigde als een sfeercollage waarin het werk en de visie van VluchtelingenWerk in één oogopslag duidelijk wordt. Interieuradviseur Rietmeijer uit Amsterdam wilde graag iets bijzonders doen met de muur, en vroeg hiervoor advies aan Marcel Groen van Zuylen van HDV Signmakers, 3M Gecertificeerd Signmaker. Natuurlijk met de opmerking dat het binnen anderhalve week klaar moest zijn. “Het ging om een muur in de wachtkamer van VluchtelingenWerk, waar stoeltjes tegenaan gezet werden. We hebben toen overwogen een geprint doek te spannen. Maar het nadeel is dat dat kwetsbaar is. De kans dat het doek beschadigd kon worden, was vrij groot. Een plaat ervoor plaatsen, of stuccen was vrij prijzig en tijdrovend, vandaar dat we uiteindelijk terecht kwamen bij de muurfolie van 3M.” Het resultaat was een collage van sfeerfoto’s, met een uitstraling die past bij VluchtelingenWerk. “Dit hadden we nooit voor elkaar gekregen met een normale wandschildering of airbrush, en zeker niet in de tijd die we ervoor hadden”, zegt Marcel Groen van Zuylen achteraf.

Koen van Besouw van 3M geeft aan dat de muurfolie van 3M een product is voor specifieke toepassingen. “Het is een product dat een oplossing biedt, die er eerder niet was”, zegt hij. “Het is een innovatief product, die weer nieuwe markten kan openen.” De muurfolie kan door middel van een laminaat, extra worden beschermd. Dat gebeurde ook bij de muur bij VluchtelingenWerk. Een van de voordelen is dat je dan de folie kunt reinigen met water en een schoonmaakmiddel. Voor advies over het gebruik van het juiste schoonmaakmiddel kan een klant het beste met de signmaker die de folie heeft aangebracht contact opnemen. En mocht er een deel beschadigd raken, dan kun je stukje gewoon vervangen.”

Wat is muurfolie?
De muurfolie van 3M, oftewel 3M™ IJ8624 Muurfolie is specifiek bedoeld voor hele gestructureerde muren en wordt geprint op een solvent inkjet printer. Deze folie is uniek door de specifieke eigenschappen; de folie kan hierdoor op vrijwel alle gestructureerde ondergronden gebruikt worden. Denk hierbij aan latex, stucwerk, beton en de meeste bakstenen muren. Je moet de folie met een föhn verwarmen, zodat de lijm zacht wordt en de folie flexibel. Vervolgens rol je met een speciale foamroller de folie in de structuur van de wand. Doordat de lijmlaag dik is kan de lijm bij voldoende warmte goed vloeien en makkelijker de vorm van de ondergrond aannemen.

Nadat de folie is aangebracht, blijft de structuur van de muur zichtbaar. Door de glans van de folie wordt de illusie van een muurschildering gewekt. De folie is weer verwijderbaar (moet dan verwarmd worden), maar 3M geeft geen garantie op de conditie van de muur. “Dat is afhankelijk van de manier waarop bijvoorbeeld de stuclaag is aangebracht”, zegt Koen van Besouw. “Bij een slechte stuclaag, kan een gedeelte van de stuclaag aan de folie blijven hechten, waardoor opnieuw gestuct moet worden.” De folie is met name bedoeld voor indoor toepassingen. Neem voor outdoor toepassingen altijd contact op met 3M, zodat zij u kunnen adviseren.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen 
leverancier 3M NEDERLAND BV (3M.nl/architect)
opdrachtgever VluchtelingenWerk Nederland
jaar van realisatie 2010 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Holland [ meer ], Amsterdam
projectsoort(en) overig [ meer ]
visualisaties HDV signmakers
wwwpagina architectenweb.nl/p20604
 

Project Belicht
Restaurant en Leeuwenverblijf Diergaarde Blijdorp
Restaurant en Leeuwenverblijf ...
Parkbos Warande, Lelystad
Parkbos Warande, Lelystad
Brede school Heerde-West
Brede school Heerde-West
Uitbreiding woning te Rotterdam
Uitbreiding woning te Rotterda...
Uitbreiding Graafschap College, Doetinchem
Uitbreiding Graafschap College...
Woonhuis te Doetinchem
Woonhuis te Doetinchem
Transformatie school voor bouwgroep ODA, Amsterdam
Transformatie school voor bouw...
Smurfit Kappa, Schiphol
Smurfit Kappa, Schiphol
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2015 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap