home projectengids K3H Architecten en Adviseurs BV (Project) - Voormalige Gamma-bouwmarkt

Voormalige Gamma-bouwmarkt, Groningen


fotografie: Imre Csany/DAPh
27-8-2012
Veel gebouwen op Nederlandse bedrijventerreinen hebben na 20 jaar het einde van hun economische levensduur bereikt. Ook de voormalige Gamma-bouwmarkt aan de Protonstraat in Groningen was in onbruik geraakt en heeft enkele jaren leeg gestaan. Sloop van het pand was niet wenselijk omdat het grootste deel technisch nog in orde was, maar een goede facelift was zeker op zijn plaats. Daarnaast was het pand te groot om in één keer te verhuren en was een onderverdeling in een drietal kleinere units gewenst.
Het gebouw bestaat uit het bestaande langgerekte volume waar een drietal grote openingen in aangebracht zijn om de verschillende units in de gevel tot uitdrukking te laten komen. Elke unit is hierdoor individueel herkenbaar in de gevel. In elke opening is een grote glaspui aangebracht met een meloengele strip als negge om de openingen te accentueren. In elke pui zit een entree-element voor de achterliggende unit.

Het gevelbeeld van de dichte delen bestaat uit een patchwork van platen met schijnbaar willekeurige afmetingen. Maar schijn bedriegt. Achter de verscheidenheid van afmetingen zit echter een basismoduul van 400 x 400mm die aansluit bij het bouwkundige stramien van 4000 mm én zeer efficiënt te zagen is uit een plaat van 1220 x 2500 mm. Onnodig zaagverlies is hierdoor tot een minimum beperkt. Op de bestaande binnendoosconstructie zijn omega-profielen geplaatst met een hart-op-hart-afstand van 400mm waar de platen op verlijmd zijn.

Om het verschil tussen de verschillende plaatgroottes en richtingen te accentueren, is er gekozen voor een beplating die subtiele kleurverschillen tussen de verschillende platen heeft. Dit wordt nog iets versterkt door de aanwezige richting die de platen hebben. De witte kleur komt voort uit de wens om een fris beeld te scheppen binnen een grijze omgeving. Ook de subtiele kleurverschillen tussen de verschillende platen is van belang geweest voor deze kleurkeuze.
Daarnaast hebben budgettaire overwegingen ook een rol gespeeld voor de keuze van Eter-Color omdat het gehele project binnen een bescheiden budget gerealiseerd diende te worden. Door creatief om te gaan met dit economisch gunstige materiaal is er een rijk gevelbeeld gecreëerd.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen 
architect K3H Architecten en Adviseurs BV (www.k3h.nl)
jaar van realisatie 2012 [ meer ]
provincie, plaats Groningen [ meer ], Groningen
projectsoort(en) kantoren [ meer ], renovatie [ meer ]
fotografie Imre Csany/DAPh
architect K3H Architecten
wwwpagina architectenweb.nl/p21612
Meer projecten
K3H Architecten en Adviseurs BV
Plus en Bristol
K3H Architecten en Adviseurs BV
Voormalige Gamma...
K3H Architecten en Adviseurs BV
Sanitairgebouw C...
 

Project Belicht
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap