home projectengids K3H Architecten en Adviseurs BV (Project) - Voormalige Gamma-bouwmarkt

Voormalige Gamma-bouwmarkt, Groningen


fotografie: Imre Csany/DAPh
27-8-2012
Veel gebouwen op Nederlandse bedrijventerreinen hebben na 20 jaar het einde van hun economische levensduur bereikt. Ook de voormalige Gamma-bouwmarkt aan de Protonstraat in Groningen was in onbruik geraakt en heeft enkele jaren leeg gestaan. Sloop van het pand was niet wenselijk omdat het grootste deel technisch nog in orde was, maar een goede facelift was zeker op zijn plaats. Daarnaast was het pand te groot om in ťťn keer te verhuren en was een onderverdeling in een drietal kleinere units gewenst.
Het gebouw bestaat uit het bestaande langgerekte volume waar een drietal grote openingen in aangebracht zijn om de verschillende units in de gevel tot uitdrukking te laten komen. Elke unit is hierdoor individueel herkenbaar in de gevel. In elke opening is een grote glaspui aangebracht met een meloengele strip als negge om de openingen te accentueren. In elke pui zit een entree-element voor de achterliggende unit.

Het gevelbeeld van de dichte delen bestaat uit een patchwork van platen met schijnbaar willekeurige afmetingen. Maar schijn bedriegt. Achter de verscheidenheid van afmetingen zit echter een basismoduul van 400 x 400mm die aansluit bij het bouwkundige stramien van 4000 mm ťn zeer efficiŽnt te zagen is uit een plaat van 1220 x 2500 mm. Onnodig zaagverlies is hierdoor tot een minimum beperkt. Op de bestaande binnendoosconstructie zijn omega-profielen geplaatst met een hart-op-hart-afstand van 400mm waar de platen op verlijmd zijn.

Om het verschil tussen de verschillende plaatgroottes en richtingen te accentueren, is er gekozen voor een beplating die subtiele kleurverschillen tussen de verschillende platen heeft. Dit wordt nog iets versterkt door de aanwezige richting die de platen hebben. De witte kleur komt voort uit de wens om een fris beeld te scheppen binnen een grijze omgeving. Ook de subtiele kleurverschillen tussen de verschillende platen is van belang geweest voor deze kleurkeuze.
Daarnaast hebben budgettaire overwegingen ook een rol gespeeld voor de keuze van Eter-Color omdat het gehele project binnen een bescheiden budget gerealiseerd diende te worden. Door creatief om te gaan met dit economisch gunstige materiaal is er een rijk gevelbeeld gecreŽerd.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen



 
architect K3H Architecten en Adviseurs BV (www.k3h.nl)
jaar van realisatie 2012 [ meer ]
provincie, plaats Groningen [ meer ], Groningen
projectsoort(en) kantoren [ meer ], renovatie [ meer ]
fotografie Imre Csany/DAPh
architect K3H Architecten
wwwpagina architectenweb.nl/p21612
Meer projecten
K3H Architecten en Adviseurs BV
Plus en Bristol
K3H Architecten en Adviseurs BV
Voormalige Gamma...
K3H Architecten en Adviseurs BV
Sanitairgebouw C...
 

Project Belicht
Buitenplaats Marckhoek, Breda
Buitenplaats Marckhoek, Breda
ROC Kellebeek College, Roosendaal
ROC Kellebeek College, Roosend...
Parkeergarage UZ Leuven, BelgiŽ
Parkeergarage UZ Leuven, Belgi...
Nieuwbouw woonhuis, Laren
Nieuwbouw woonhuis, Laren
Poppodium Hedon, Zwolle
Poppodium Hedon, Zwolle
Niet verhuizen maar verbouwen, Gorinchem
Niet verhuizen maar verbouwen,...
Boerderijwoning, Bergambacht
Boerderijwoning, Bergambacht
Pompstation Vlierden
Pompstation Vlierden
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap