home projectengids DKV architecten (Project) - AustraliŽ - Boston

AustraliŽ - Boston, Amsterdam


17-5-2004
Nieuw AustraliŽ ligt in het deel van de Oostelijke Handelskade waarvoor door Rapp & Rapp een stedenbouwkundig principe is ontwikkeld dat uitgaat van een reeks monolieten. Deze worden verkregen via bebouwingsenveloppen, die tegelijkertijd een goede stedenbouw en een grote ontwerpvrijheid waarborgen. DKV besloot het 19e eeuwse pakhuis Australie te behouden en tot uitgangspunt te maken van het nieuwe project.
In het ontwerp zijn oud en nieuw verenigd in een complex met een ontsluitingssysteem. In het nieuwe deel wordt overal de aanwezigheid van het pakhuis ervaren. De U-vormige nieuwbouw is met glazen volumes gekoppeld aan de oudbouw. Door een groot overstek lijkt het te zweven boven het pakhuis.
Op de begane grond nemen bedrijfsruimten het hele perceel in beslag. Op het dak hiervan is een glooiende, gemeenschappelijke tuin met bomen aangelegd voor de werknemers en bewoners van het pand.
De gietijzeren kolommen en het zichtmetselwerk geven een bijzondere karakter aan de woningen in het pakhuis. De kolommenstructuur maakt het zeer geschikt voor cascowoningen. Dit principe is ook doorgezet in de nieuwbouw. Bij alle appartementen is het aantal vaste voorzieningen tot een minimum terug gebracht om een zo groot mogelijke indelingsvrijheid te bieden. De rationele opzet met een computervloer en een strategische plaatsing van de leidingkokersmaakt het mogelijk een een open ruimte bieden met indelingsvarianten en een catalogus van elementen als puien en schuifwanden. De bewoner staat vrij zijn ideale woning samen te stellen.
Aan de buitenkant zal het blok een robuust aanzien krijgen, dat aansluit bij de industriŽle architectuur van de pakhuizen. Aan de tuinzijde zorgen hout en glas op galerijen en terrassen voor een lichtvoetiger beeld.
In 2002, met de bouw in volle gang, brandde het pakhuis AustraliŽ af. Omdat het beeldbepalend is voor het ontwerp van het hele complex werd besloten over te gaan tot reconstructie.

Trefwoord toevoegen 
architect DKV architecten (www.dkv.nl)
opdrachtgever Ontwikkelingscombinatie Nieuw Amerika/ Johan Matser Projectontwikkeling b.v.,Ymere Ontwikkeling, Het Oosten Kristal
jaar van realisatie 2005 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Holland [ meer ], Amsterdam
projectsoort(en) woningbouw [ meer ], kantoren [ meer ]
wwwpagina architectenweb.nl/p2332
Meer projecten
DKV architecten
De Jacobsvlinder
DKV architecten
Stromenwijk
DKV architecten
Veldhuizen A
DKV architecten
Houtrust
DKV architecten
Noordbuurt
DKV architecten
Quirijnboulevard
DKV architecten
Roomburg
DKV architecten
Strandweg Noord
DKV architecten
Klinkenburg, Rot...
DKV architecten
Aura's 21, 35 en...
DKV architecten
Blok 14, IJburg
DKV architecten
Westerkaap II
 

Project Belicht
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Bioscoop Pathť, Zwolle
Bioscoop Pathť, Zwolle
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap