dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
woningbouw

home projectengids MAAS ARCHITECTEN BV (Project) - Twee woningen in het Zwolse buiten

Twee woningen in het Zwolse buiten, Zwolle


30-6-2016
Twee woningen in het Zwolse buiten

Ten zuidoosten van Zwolle liggen de Whytmener plassen. In de jaren 70 zijn ontstaan door zandwinning voor de bouw van wegen en dijken en worden nu gebruikt voor recreatie. In de directe omgeving van deze plassen heeft de gemeente Zwolle zeer royale kavels uitgegeven voor nieuwe “buitens”.
Omdat de kavels voor één woning te prijzig bleken besloot men dat er ook 2 of 3 woningen op één kavel gerealiseerd mochten worden. Maar dan wel als ensemble, met strenge regels binnen een bepaald bouwvlak. De twee woningen op de bijgaande foto zijn daar een invulling van.
Belangrijk, voor zowel de opdrachtgever als voor ons, is dat de bewoners van iedere woning het gevoel hebben alleen te zijn in de natuur, zonder buren.
Daarom is er gekozen voor twee vrijstaande woningen met vrijwel gesloten wanden naar elkaar toe. De ruimte tussen de woningen is slechts 2,5 meter, dit, om zo’ n groot mogelijke groene zone met licht aan de open kant van de woningen te behouden. Die ruimte tussen de woningen vormt een as die eindigt in een vijver met fontein. De functie van de fontein is tweeërlei, ter bevestiging van de as en om eventueel geluid van de buren op te heffen. De open zijde van de woning geeft veel ruimte voor terras en tuin. De tuin eindigt in bos.
Het interieur van de woning bestaat uit een lange gang met hieraan gekoppeld bijkeuken en slaapvertrek. De living is de korte zijde van de letter L en ligt aan het eind van de gang. Door deze vooruit gekozen positie van de living t.o.v. de lange zijde van de L met aan weerszijden glas, heb je hier uitzicht op de binnentuin en op een opening in het bos die een weids uitzicht geeft. De binnentuin is besloten, heeft een veranda en westerzon. Het interieur biedt een spel van open en gesloten ruimtes, zowel horizontaal als verticaal, afgeronde en ronde elementen en vooral veel licht door glas en vides. De eerste verdieping heeft slaapkamers en atelier met rondom buitenruimte, waar je het landschap vanuit een andere hoek waarneemt, en het licht nog langer wordt vastgehouden.

3D-artist: George Nijland / Triple-D


 
architect MAAS ARCHITECTEN BV (www.maasarchitecten.nl)
jaar van realisatie 2017 [ meer ]
provincie, plaats Overijssel [ meer ], Zwolle
projectsoort(en) particuliere sector [ meer ]
wwwpagina architectenweb.nl/p32062
Meer projecten
MAAS ARCHITECTEN BV
Woonhuis Enschede
MAAS ARCHITECTEN BV
Twee woningen in...
MAAS ARCHITECTEN BV
Waterkwartier Ni...
MAAS ARCHITECTEN BV
Woonhuis te Sche...
MAAS ARCHITECTEN BV
Woonhuis te Doet...
MAAS ARCHITECTEN BV
Nieuwbouw woning...
MAAS ARCHITECTEN BV
Woonhuis Waterrijk
MAAS ARCHITECTEN BV
Uitbreiding kant...
MAAS ARCHITECTEN BV
Wonen in het bui...
MAAS ARCHITECTEN BV
Nieuwbouw woonhu...
MAAS ARCHITECTEN BV
Clubgebouw Veens...
 

Project Belicht
Jaarrondpaviljoen Sjoerd, Nes Ameland
Jaarrondpaviljoen Sjoerd, Nes ...
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Maison de Ville / Maison Proosdij, Meerssen
Maison de Ville / Maison Proos...
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap