Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons
Copyright: Nico Brons

Nieuw Unicum vernieuwt met ledverlichting

12 juli 2016
Verscholen in de duinen van Zandvoort ligt het complex van zorginstelling Nieuw Unicum. Het gebouw is onlangs voorzien van ledverlichting, onder meer in de zogeheten Brink: de centrale overdekte ruimte met een koepelvormig gewelf. In het plafond van deze koepel zijn PL downlighters vervangen door led downlighters in combinatie met de nieuwste lichtbesturingstechnieken.

De Brink is het centrale deel van het complex van Nieuw Unicum. Dit ´dorpsplein´ is halfbolvormig overwelfd. Het plein dient als sociaal centrum voor de bewoners, verkeersgebied en evenementenruimte. Deze dome met een doorsnee van ongeveer dertig meter rust rondom op raamkozijnen, zodat er overdag voldoende lichtinval is. Om daarbij te helpen is het koepelplafond van De Brink voorzien van tachtig lichtpunten, die in vier cirkels zijn aangebracht. De geplaatste Klemko downlighters zijn voorzien van Dali drivers, zodat de verschillende ringen separaat geschakeld en gedimd kunnen worden.

Arjen Aalbers, staffunctionaris bouw en projectleider renovatie: "Tijdens onze renovatie hebben wij de PL-lampen vervangen door led-modules van Klemko Techniek. Schoonderbeek Installatie uit Hillegom heeft de vervanging van de verlichting uitgevoerd en de armaturen zijn geleverd door de Technische Unie Haarlem. Ook in het plafond van de Brinkwinkel en het restaurant zijn Luna led downlighters aangebracht, zodat de clienten en medewerkers van Nieuw Unicum altijd goed licht hebben".

MS-exercisecentrum
Nieuw Unicum is een zorginstelling gespecialiseerd in de begeleiding van personen met een neurologische beperking door multiple sclerose of door opgelopen hersenletsel. Nieuw Unicum huisvest zo'n 200 cliënten, die door professionele zorgverleners worden bijgestaan in hun dagelijkse bezigheden.

De Zandvoortse zorginstelling is een MS-expertisecentrum. Zij deelt op dit gebied haar kennis met andere zorginstelling, die daarop hun beleid kunnen afstemmen. Cliënten komen uit alle delen van het land en krijgen een multidisciplinaire behandeling. Dit gebeurt onder meer met de begeleiding tijdens de dagbesteding en bij het gebruik van het zwembad.

Chip on board
De led downlighters in de koepel van De Brink zijn downlighters zijn van het type Luna met zogeheten COB (chip on board) in aluminium uitvoering. De Luna heeft een diameter van 173 mm. Dit armatuur geeft een warmwitte lichtkleur af van 2700 K.

Aalbers, die uit de theaterwereld komt, weet hoe verlichting moet worden geregeld: "We konden de Luna’s met een meegeleverde ring van 230mm makkelijk aanpassen naar de bestaande gatmaat. Tevens is naast de Luna armaturen een ring geplaatst met RGBW ledspots uit de theaterwereld die sfeer in de ruimte kunnen aanbrengen. Naast de renovatie van de Brink-verlichting, zijn ook de aanpalende kantoren voorzien van de zogeheten Lau 60x60 led-armaturen.

Dit werklicht heeft een lichtkleur van productiviteit stimulerende 4000K. In tegenstelling tot de oude tl-verlichting hebben deze nieuw armaturen geen verblindingsfactor".

Gelijkmatige lichtspreiding
De Lau armaturen zijn zo vormgegeven dat er veel licht beschikbaar is via een gelijkmatige lichtspreiding, zodat er geen hinderlijke verblinding plaatsvindt. Ook het werken op de PC is prettiger, omdat de verlichting niet reflecteert in de beeldschermen. Aalbers: “Deze armaturen moeten voldoen aan de richtlijnen van de Arbo (UGR,19) en met deze armaturen krijg ik zelfs complimenten van de medewerkers omtrent egale licht in de kantoren!”

Met de toepassing van deze armaturen is een trend gezet voor het vernieuwen van alle algemene verlichting binnen Nieuw Unicum.

De Lau-armaturen hebben afmetingen van zestig bij zestig centimeter volgens de standaard maatvoering van systeemplafonds.

Aalbers: "Het vervangen van de oude tl-armaturen was dus een makkelijk werk. Bij de ramen van de kantoren zijn 1-10V energiebesparende daglichtsensors aangebracht. Als er meer daglicht naar binnen schijnt gaan de armaturen automatisch dimmen maar blijft er toch voldoende licht in de ruimte en op het bureau aanwezig. De separate driver is door middel van een weerstand instelbaar op de maximale stroom, zodat de maximale lichtopbrengst per kantoor nog individueel af te stellen is. Aangezien het ledverlichting betreft, gaat dat niet met knipperen gepaard".

Om maximaal energie te besparen zijn de openbare toiletten voorzien van Klemko led downlighters en aanwezigheidsmelders, welke ervoor zorgdragen dat de verlichting pas wordt geschakeld bij binnenkomst van de ruimte.

www.nieuwunicum.nl

www.klemko.nl

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Klemko Techniek BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan