dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home projectengids Paul de Ruiter Architects (Project) - Villa K

Villa K, Duitsland


fotografie: Pieter Kers
29-11-2016
Villa K ligt in de deelstaat Thüringen en is het eerste Duitse project van Paul de Ruiter architects. Het realiseren van een energieneutrale woning, onopvallend en opgaand in de natuur, was de wens van de opdrachtgever. Het resultaat is ongecompliceerde, maar innovatieve residentie opgebouwd uit de materialen staal, glas en beton.

Leefruimten met uitzicht
De duurzame woning is georiënteerd op het zuiden, waar de woon- en slaapvertrekken gevestigd zijn. De leefruimten zijn omlijnd door een glazen façade, lopend over de totale lengte van de villa. De glazen gevel, zonder verstoringen als te openen ramen of buitenzonweringen, weerspiegelt enkel de lucht en biedt uitzicht over de vallei. Rondom het leefgedeelte is een U-vormig terras gesitueerd. Het terras wordt in het midden doorkruist door een deels inpandige patio en een zwembad dat net boven de helling lijkt te zweven.

Het terras loopt visueel door dankzij de toevoeging van een hefplateau geplaatst in de breedte van het zwembad. Dit plateau kan omhoog gestuwd worden wanneer er gezwommen wordt. Om het terras heen is de tuin ingericht met groentegewassen en fruitbomen.

Eenheid met het berglandschap
De entree, de technische ruimte, de berging, de jachtkamer en de garage met ruimte voor zes auto’s bevinden zich aan de noordkant, in de glooiing van het berglandschap geschoven. De totale dakstructuur van de villa aan de noordzijde is bedekt met mos en sedum, wat de koellast van de villa verlaagt. Op het talud boven de garage en entree worden zonnepanelen en –collectoren geplaatst, op het zuiden gericht om in het energieverbruik te voorzien.

Energieneutraal door de ligging
Door de ligging op het zuiden en door de villa grotendeels in de berg te schuiven ontstaat er een klimatologisch duurzame situatie. De zuidzijde vangt veel zonlicht en warmte op, terwijl de in het berglandschap geschoven gedeelten koude lucht opslaan. Een warmtepomp slaat koude op om te koelen in de zomer, en legt warmte vast om te verwarmen in de winter. Dit systeem is aangesloten op een koelplafond en vloerverwarming waardoor altijd een prettig leefklimaat kan worden gerealiseerd. Een verfijnd en volledig automatisch computer systeem stuurt de duurzame verwarming- en koelingsystemen aan.

Trefwoord toevoegen



 
architect Paul de Ruiter Architects (www.paulderuiter.nl)
opdrachtgever Particulier
jaar van realisatie 2014 [ meer ]
provincie, plaats Buitenland [ meer ], Duitsland
projectsoort(en) particuliere sector [ meer ]
project architecten ir. Noud  Paes, ir. Paul  de Ruiter
projectteam Willem Jan Landman
oppervlakte 248m2
constructeur Van Rossum
fotografie Pieter Kers
wwwpagina architectenweb.nl/p33177
Meer projecten
Paul de Ruiter Architects
Villa Röling
Paul de Ruiter Architects
Villa Berkel
Paul de Ruiter Architects
Insulindeplein p...
Paul de Ruiter Architects
De Valschermkade
Paul de Ruiter Architects
Morspoort parkee...
Paul de Ruiter Architects
Villa K
Paul de Ruiter Architects
Avery Dennison
Paul de Ruiter Architects
Fluor
Paul de Ruiter Architects
Inspiratiecentru...
Paul de Ruiter Architects
De Rotterdamsebaan
Paul de Ruiter Architects
Kraemerschool
Paul de Ruiter Architects
Hogeschool Rotte...
 

Project Belicht
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap