dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home projectengids Paul de Ruiter Architects (Project) - Villa Berkel

Villa Berkel, Veenendaal


fotografie: Pieter Kers
30-11-2016
In de bossen van Veenendaal ontwierp Paul de Ruiter Architects op de plek waar ooit een bungalow uit de jaren '70 stond een nieuwe villa. Met dit project stonden we voor de uitdaging zo veel mogelijk lichtinval te creëren in de donkere bosrijke omgeving. Tegelijkertijd wilden we de grens tussen binnen en buiten - tussen privé en openbaar - zo goed mogelijk bewaken.

Drie stroken als basis voor het ontwerp

Om zowel lichtinval als beschutting te realiseren is de kavel haaks op de weg in drie lange stroken verdeeld. De onderste strook op het zuiden is gereserveerd voor de tuin, de middelste strook biedt plaats aan de villa zelf en de meest noordelijk gelegen strook bevat de ontsluiting van het huis: daar liggen de oprijlaan, de parkeergelegenheid en de entree. Door deze kavelindeling wordt het zicht op de gedeelten van het huis die men het liefst privé houdt beperkt.

Zones met een eigen functie
De kavelindeling is herhaald in de plattegrond van het huis. Die is eveneens in drie stroken verdeeld over de volle 30 meter die de villa lang is. Op deze manier waarborgen we de openheid en de leefbaarheid. In het oostelijk deel, aan de straatkant, bevinden zich de meer openbare functies waaronder de entree, de werkkamer, de keuken en de zitkamer, terwijl het westelijk deel, het verst van de straat verwijderd, plaats biedt aan de intiemere functies, zoals een overloop voor de televisie, de slaapkamers en de badkamer. Elke zone wordt gekenmerkt door een eigen functie en is af te sluiten translucente schuifwanden.

Verbonden met de directe omgeving
Om openheid te creëren, lichtinval te maximaliseren en de bewoners het gevoel te geven dat ze buiten zijn, richt de woning zich helemaal op de op het zuiden gelegen besloten tuin. Elke ruimte van de villa kijkt direct hierop uit, doordat drie van de vier gevels volledig in glas zijn uitgevoerd. Het ruime houten terras vormt een buitenkamer, deels afgedekt met een houten luifel, die steunt op stalen, schuin naar boven afgesneden consoles. Het lijkt daardoor in aanzicht boven de grond te zweven. Aan beide zijden van de woning is een vijver geplaatst om ook hier het huis van de grond te tillen en zo de lichtheid van het gebouw te benadrukken.


 
architect Paul de Ruiter Architects (www.paulderuiter.nl)
opdrachtgever Particulier
jaar van realisatie 2005 [ meer ]
provincie, plaats Utrecht [ meer ], Veenendaal
projectsoort(en) particuliere sector [ meer ]
project architecten ir. Noud  Paes, ir. Paul  de Ruiter
projectteam Helga Traksel
Sander van Veen
oppervlakte 277m2
constructeur Van Kessel & Janssen
aannemer Bouwbedrijf Valleibouw
interieurarchitect Paul de Ruiter Architects
fotografie Pieter Kers
wwwpagina architectenweb.nl/p33189
Meer projecten
Paul de Ruiter Architects
Villa Röling
Paul de Ruiter Architects
Villa Berkel
Paul de Ruiter Architects
Insulindeplein p...
Paul de Ruiter Architects
De Valschermkade
Paul de Ruiter Architects
Morspoort parkee...
Paul de Ruiter Architects
Villa K
Paul de Ruiter Architects
Avery Dennison
Paul de Ruiter Architects
Fluor
Paul de Ruiter Architects
Inspiratiecentru...
Paul de Ruiter Architects
De Rotterdamsebaan
Paul de Ruiter Architects
Kraemerschool
Paul de Ruiter Architects
Hogeschool Rotte...
 

Project Belicht
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap