CONO KAASMAKERS

14 juli 2006
Voor de nieuwbouw van de weiverwerkingsinstallatie aan de Rijperweg 20 te Westbeemster heeft CONO kaasmakers in overleg met Stichting Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland in augustus 2001 een prijsvraag uitgeschreven om te komen tot een ontwerp, dat zich zou kunnen meten met de schoonheid en de karakteristieken van de Beemsterpolder.

De Beemsterpolder is in december 1999 op de werelderfgoedlijst geplaatst door UNESCO. Een cultuurmonument dient "een meesterwerk van menselijke creativiteit of kenmerkend voor een belangrijke periode in de geschiedenis" te zijn. De nieuwbouw zou in dialoog moeten staan met de uitgangspunten behorend bij het ontwerp van de Beemsterpolder.

Het ontwerp voor de Beemsterpolder kwam tot stand in de tijd van de Renaissance. In Italië worden de teksten van Vitruvius uit de Romeinse tijd bestudeerd en opnieuw geïnterpreteerd door architecten, stedenbouwkundigen en humanisten. In deze tijd staat de overwinning van de mensheid op de weerbarstige natuur centraal. Het rationele denken in samenspraak met de hang naar schoonheid vinden hun weerslag in de kunst en de architectuur. In de Beemsterpolder is dit terug te zien in het gebruik van het vierkant als de ideale hoofdvorm, de ordening middels het assenstelsel in de maatverhouding 2 : 3 en het zichtbaar maken van deze structuur door het beplanten van de hoofdassen.

Het gebouw dat in april 2005 werd opgeleverd, is een uitvloeisel van de prijsvraag in augustus 2001.

Bij de aftrap voor het ontwerp stond de configuratie van de ketels en het leidingwerk vast, gebaseerd op logistiek en optimalisatie. De bouwmassa ,die een direct gevolg van dit installatieontwerp was, zijn we gaan boetseren, zoals een beeldhouwer zijn beeld in het landschap boetseert. De bouwmassa is daarmee bewerkt tot een meer leesbaar en meer uitgesproken plastiek. Tevens is de schakeling van de afzonderlijke delen gewijzigd, waardoor het accent op de ketel komt te liggen en de bijgebouwen een stap opzij zetten.

De kern van het ontwerp is de ketel. Het gebouw is niet meer dan een jas om deze ketel, maar gaat uit van het zichtbaar maken van deze ketel en het productieproces aan de passanten om twee redenen:
1. CONO kaasmakers is een coöperatie van de boeren uit de Beemsterpolder, die hun melk leveren aan de fabriek. Er is sprake van een directe relatie tussen de Beemsterpolder en het gebouw en daarom is het een aantrekkelijk gegeven om dit inzichtelijk te maken;
2. Na een rondleiding door de bestaande fabriek bleek ons, dat het beeld van deze ketel en al het leidingwerk een uitermate grote kracht en schoonheid bezit. En juist daarom ligt het voor de hand nu eens een keer niet de inhoud van een fabriek af te sluiten van het landschap met een beplating, maar juist deze schoonheid naar buiten te brengen!

De binnenhuid bestaat uit dichte industriepanelen of isolatieglas en de buitenhuid bestaat uit kunststofkanaalplaat, gehard glas, of aluminium beplating. De staalconstructie, die zich in de spouw bevindt, is door de transparante buitenhuid goed zichtbaar. De combinatie van deze materialen zorgt voor een spel van:
- het zicht op de installatieonderdelen in het gebouw;
- een schim van het zicht op de installatieonderdelen en het binnenlaten van daglicht in het gebouw;
- het weren van het geluid en geen noodzaak om het gebouw in te kijken. De keuze van het bovenstaande is ingegeven door de wens van het inzicht, het daglicht,
de geluidswering per ruimte of een zijde van een ruimte.

De combinatie van de onderdelen zorgt voor de leesbaarheid van de binnenhuid en de buitenhuid afzonderlijk en het spel tezamen. De huiden schuiven over elkaar heen en hebben veel combinaties tot gevolg.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Bastiaan Jongerius architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan