home projectengids Claus en Kaan Architecten (Project) - Stadsarchief in de Bazel

Stadsarchief in de Bazel, Amsterdam


fotografie: Luuk Kramer
8-11-2007
Levend verleden

Claus en Kaan Architecten heeft tussen 2003 en 2007 het robuuste rijksmonument De Bazel in de Amsterdamse Vijzelstraat onder handen genomen. Dit complex uit 1926 stond oorspronkelijk bekend als De Spekkoek, maar draagt inmiddels de naam van de architect, K.P.C. de Bazel (1869-1923).

Ontworpen als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en later in gebruik genomen door de ABN-Amro, moest Claus en Kaan Architecten het complex aanpassen aan de wensen van de huidige gebruiker: het Stadsarchief Amsterdam, dat de ambitie heeft een historisch, publieksvriendelijk platform te zijn.
De grootste uitdaging voor de architecten lag waarschijnlijk hierin, dat zij gebonden waren aan de eisen en bezwaren van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Onder toezicht van deze partij en te midden van de historische overdaad, slaagden de architecten erin een heldere, rustige publieke ruimte te creëren. De ervaring van de welhaast serene ruimte wordt versterkt door het contrast met de groezelige en chaotische Vijzelstraat, van waaruit de bezoeker het pand betreedt.

De belangrijkste ingreep was het openbreken van het gebouw. De Bazel ontwierp een oerdegelijk gebouw met twee lichthoven, waarlangs de verschillende verdiepingen waren georganiseerd. Door vele verbouwingen in het verleden was de helderheid volledig vertroebeld. Claus en Kaan Architecten bracht orde aan door onder meer het glazen plafond in de hal terug te brengen en het zicht op het binnenhof te herstellen. Door plaatsing van twee glazen vensters in de plint aan weerzijde van de hoofdentree is bovendien een relatie tussen het gebouw en de straat ontstaan.
Het verlangen naar helderheid wordt in het interieur op de begane grond verder doorgevoerd door te kiezen voor veel lichte kleuren: witgrijze marmeren balies, witte vitrinekasten en een zilvergrijze aluminium wandbekleding. Deze verlichte wereld vormt een wezenlijk contrast met de oude directieruimtes op de tweede verdieping, nu de werkvloer voor het merendeel van de medewerkers. Op deze etage werd onder leiding van restaurator Maarten Fritz op evocatieve wijze de sfeer van de jaren twintig en dertig teruggebracht, compleet met tapijten, lambrisering en originele meubelstukken. Ook de als schatkamer dienstdoende kelder is grotendeels in oude luister hersteld. Tijdens de restauratie kwam het oorspronkelijke geometrische decoratieschema weer tevoorschijn en ook de veelkleurige tegelvloer werd in originele staat teruggebracht.

Toch is De Bazel vooral omgeven door een modern aura, wat niet enkel het gevolg is van de ingrepen en toepassingen van Claus en Kaan Architecten. Door de constructieve onderdelen van het gebouw spierwit te schilderen hebben zij wel de nadruk gevestigd op het betonskelet, waarvoor destijds Bureau van Gendt tekende. Met die simpele ingreep wist Claus en Kaan Architecten het architectuurhistorisch verleden van de Bazel nieuw leven in te blazen.

Trefwoord toevoegen


Toegepaste producten
Metaglas B.V.
Achterzetramen
Metaglas B.V.
Total Glas schui...
Metaglas B.V.
Custom Made glas...
Metaglas B.V.
Total glas brand...

 
architect Claus en Kaan Architecten (www.clausenkaan.com)
opdrachtgever Stadsarchief Amsterdam
jaar van realisatie 2007 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Holland [ meer ], Amsterdam
projectsoort(en) restauratie [ meer ]
constructeur Van Rossum
aannemer Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns, Utrecht
bouwfysica Royal Haskoning
fotografie Luuk Kramer
tekstschrijver Eric Frijters / Olv Klijn
wwwpagina architectenweb.nl/p8417
Meer projecten
Claus en Kaan Architecten
Stadsarchief in ...
Claus en Kaan Architecten
Oostelijke Hande...
Claus en Kaan Architecten
Ter Huivra Joure
Claus en Kaan Architecten
Studentenhuisves...
Claus en Kaan Architecten
Tynaarlo
Claus en Kaan Architecten
Woontoren
Claus en Kaan Architecten
Hotel
Claus en Kaan Architecten
Het sluishuis
 

Project Belicht
Herinrichting Meeuwvleugel, Purmerend
Herinrichting Meeuwvleugel, Pu...
Huis van de Stad, Gouda
Huis van de Stad, Gouda
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne Doetinchem
Renovatie en uitbreiding brede school De Repelaer, Dordrecht
Renovatie en uitbreiding brede...
Renovatie gemeentehuis, Venraij
Renovatie gemeentehuis, Venrai...
Entreeverbetering De Bazel, Amsterdam
Entreeverbetering De Bazel, Am...
Eigentijds wonen in een oude landbouwschuur, Zuid Beijerland
Eigentijds wonen in een oude l...
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoorl
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoor...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap