dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
zorg

home projectengids atelier PRO architekten (Project) - Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum, Amersfoort


14-2-2008
Het nieuwe Meander Medisch Centrum van Amersfoort is een ziekenhuis van een geheel nieuwe orde. Gerealiseerd aan de hand van de principes van 'healing environment' met eenpersoonskamers, veel daglicht en overal zicht op de groene omgeving. Winnaar van de WAN Award Health Care 2014.

Een zorginstelling van meer dan 100.000 m², waar, ondanks de grootte, de mens centraal staat en het contact met de omliggende groene omgeving in heel het gebouw voelbaar is. Een zogenaamde 'healing environment' waar, mede door het bouwen van alleen eenpersoonskamers, de patiënt meer rust heeft en – zoals uit onderzoek blijkt – sneller zal herstellen. Vanaf eind 2013 is dit bijzonder ruimtelijke, lichte ziekenhuis in gebruik.

Winnaar WAN Award
Meander won de WAN Award Health Care 2014, dankzij de focus op patiënt en bezoeker. De jury vond Meander een welverdiende winnaar. Een aantal jurycommentaren: 'it’s a proper city, which is really hard to pull off well'. En: 'it hits some big innovation buttons in terms of workflow of people. Essentially this is a clinical facility but it has definitely got a sense of humanity at the core'.

Hoofdstructuur
De samenstelling van gebouwen die het ziekenhuis vormt, heeft een overzichtelijke structuur als in een dorp, met een laan en pleintjes, van waaruit alle ‘huizen’ bereikbaar zijn. De LAAN vormt, vanaf de entree, de centrale as van het plan. Alle publiek toegankelijke bouwdelen zijn vanaf deze hoofdstraat zichtbaar en bereikbaar. Grenzend aan de LAAN liggen drie bijzondere glasoverkapte ruimten. Dit zijn de HOF, de FOYER en de ORANJERIE. Belangrijke oriëntatiepunten groeperen de grote publieke functies, zoals het restaurant, de apotheek, het auditorium en wachtruimten.

Daglicht en groen
De ambitie is een humane omgeving te maken waar mensen, die toch al onder druk staan, op een rustgevende manier kunnen verblijven. Daarbij gaat het niet alleen om patiënten. Ook bezoekers en medewerkers moeten zich op hun gemak voelen en hun weg kunnen vinden. Daarom bevindt zich tussen de gebouwen veel open ruimte, waardoor het landschap tot diep in het gebouw binnendringt, met als gevolg daglicht tot in het hart van het complex en zicht op de omliggende omgeving. Daglicht, oriëntatie en groen zijn essentiële onderdelen die het welbevinden van de mensen bepalen. Ook de materialen van de gevels sluiten hier op aan: metselwerk donker waar het moet aansluiten op het groen en licht waar het de binnenhoven ontsluit. Verder houten latten en vooral ook veel glas.

Eenpersoonskamers
In Meander MC heeft elke patiënt een eigen kamer met sanitaire cel en een brede schuifdeur, zodat zelf de mate van privacy geregeld kan worden. De kamers liggen aan een brede, schegvormige verblijfsruimte: een lounge voor patiënten, bezoek en personeel. Deze lounge mondt uit in een panoramisch raam dat uitzicht biedt op de omgeving. Ook zijn er computerwerkplekken en is er een pantry met koffie en thee. Door deze opzet ontstaan er minder traditionele, lange gangen en is bovendien de oriëntatie binnen de afdeling op een vanzelfsprekende manier geregeld. Alles is erop gericht de patiënt zo snel mogelijk weer zelf mobiel te laten worden.

Poliklinieken
De poliklinieken bevinden zich rechts van de LAAN in losse gebouwen. Het zijn als het ware gespreide vingers die vrij in het landschap liggen. Hier draait het om flexibiliteit. Het zijn als het ware casco kantoorgebouwen waarin de afdelingen op allerlei manieren en flexibel kunnen worden geplaatst. Tevens is uitbreiding mogelijk door extra 'vingerkootjes' binnen de vingerstructuur toe te voegen. Grote aantallen patiënten bezoeken dit deel van het gebouw. Daarom liggen tussen deze vingers grote glasoverkapte ruimten, die ruimte scheppen voor flinke patiëntenstromen. Wachten gebeurt zoveel mogelijk op deze grote lichte pleinen, waar zich dan ook de horecavoorzieningen bevinden en het wachten minder als wachten voelt.

Logistiek
De sleutel tot een goede sfeer ligt in een goede logistiek. De 'ziekenhuismachine' is zoveel mogelijk aan het zicht van patiënt en bezoeker onttrokken. Onder het gebouw, rondom de parkeergarage voor 700 auto's, ligt de logistieke gang die alle goederenliften van zowel de verpleegtorens als de poliklinieken verbindt met de logistieke koppelpunt. Zonder dat bezoeker of patiënt er iets van merkt, kan het gebouw 24 uur per dag worden bevoorraad. Goederen worden zodoende nooit over de afdelingen zelf verplaatst, omdat de logistieke koppelpunten altijd aan de achterkant van een afdeling gelegen zijn. Ook het patiëntenvervoer naar de operatieafdeling volgt een gescheiden route van het bezoek.

Fotografie: Dirk Verwoerd en John Marshall

Trefwoord toevoegen


Toegepaste producten
Foreco innovatief in hout
SafeWood® select...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
Met KONE Deursys...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
KONE vernieuwt b...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
KONE brandwerend...

 
architect atelier PRO architekten (www.atelierpro.nl)
opdrachtgever Meander Medisch Centrum
jaar van realisatie 2013 [ meer ]
provincie, plaats Utrecht [ meer ], Amersfoort
projectsoort(en) zorg/medisch [ meer ], zorg [ meer ]
project architecten Hans van Beek
projectteam
 (Architect)



 (ontwerp coördinator)

 (Architect)





 (interieurarchitect)


 (Architect, architect projectleider)



 (projectleider interieur)
oppervlakte 90000m2
bouwkosten € 125.000.000
wwwpagina architectenweb.nl/p9155
Meer projecten
atelier PRO architekten
MFA Huis van de ...
atelier PRO architekten
Urban villa's We...
atelier PRO architekten
Nelson Mandela C...
atelier PRO architekten
Huis der Gemeent...
atelier PRO architekten
Regiokantoren En...
atelier PRO architekten
Deal Ground & Ma...
atelier PRO architekten
Cultuurhuis Wins...
atelier PRO architekten
MFA & GGZ Zeehel...
atelier PRO architekten
Haagse Hogeschoo...
atelier PRO architekten
ROC Graafschap C...
atelier PRO architekten
Gemeentehuis Bro...
atelier PRO architekten
Meander Medisch ...
 

Project Belicht
Stadhuis Almere
Stadhuis Almere
Appartementenvilla, Veenendaal
Appartementenvilla, Veenendaal
Duinvilla, Bergen aan Zee
Duinvilla, Bergen aan Zee
Eriba, Groningen
Eriba, Groningen
Holendrecht portieken, Amsterdam
Holendrecht portieken, Amsterd...
Nieuwbouw Riverdale, Nootdorp
Nieuwbouw Riverdale, Nootdorp
Meijendel, Wassenaar
Meijendel, Wassenaar
Appartementengebouw Morsweg, Leiden
Appartementengebouw Morsweg, L...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap