home projectengids atelier PRO architekten (Project) - Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum, Amersfoort


14-2-2008
Het nieuwe Meander Medisch Centrum van Amersfoort wordt een ziekenhuis van een geheel nieuwe orde. Een zorginstelling van meer dan 100.000 m≤, waar, ondanks de grootte, de mens centraal staat en het contact met de omliggende groene omgeving in heel het gebouw voelbaar is. Een zogenaamde 'healing environment' waar, mede door het bouwen van alleen eenpersoonskamers, de patiŽnt meer rust heeft en Ė zoals uit onderzoek blijkt Ė sneller zal herstellen. Vanaf eind 2013 zullen de eerste patiŽnten worden opgenomen in dit bijzonder ruimtelijke, lichte ziekenhuis.

Hoofdstructuur
De samenstelling van gebouwen die het ziekenhuis vormt, heeft een overzichtelijke structuur als in een dorp, met een laan en pleintjes, van waaruit alle Ďhuizení bereikbaar zijn. De LAAN vormt, vanaf de entree, de centrale as van het plan. Alle publiek toegankelijke bouwdelen zijn vanaf deze hoofdstraat zichtbaar en bereikbaar. Grenzend aan de LAAN liggen drie bijzondere glasoverkapte ruimten. Zij vormen de HOF, de FOYER en de ORANJERIE. Belangrijke oriŽntatiepunten groeperen de grote publieke functies, zoals het restaurant, de apotheek, het auditorium en wachtruimten.

Mensen
De ambitie is een humane omgeving te maken waar mensen, die toch al onder druk staan, op een rustgevende manier kunnen verblijven. Daarbij gaat het niet alleen om patiŽnten. Ook bezoekers en medewerkers moeten zich op hun gemak voelen en hun weg kunnen vinden. Daarom bevindt zich tussen de gebouwen veel open ruimte, waardoor het landschap tot diep het plan binnendringt, met als gevolg daglicht tot in het hart van het complex en zicht op de omliggende omgeving. Daglicht, oriŽntatie en groen zijn essentiŽle onderdelen die het welbevinden van de mensen bepalen. Ook de materialen van de gevels sluiten hier op aan: metselwerk donker waar het moet aansluiten op het groen en licht waar het de binnenhoven ontsluit. Verder houten latten en vooral ook veel glas.

Eenpersoonskamers
De verpleegafdelingen van het nieuwe ziekenhuis vormen een vernieuwend concept. Elke patiŽnt heeft een eigen kamer met sanitaire cel en een brede schuifdeur, zodat zelf de mate van privacy geregeld kan worden. De kamers liggen aan een brede, schegvormige verblijfsruimte: een lounge voor patiŽnten, bezoek en personeel. Deze lounge biedt zicht op een panoramisch raam dat uitzicht biedt op de omgeving. Ook zijn er computerwerkplekken en is er een pantry met koffie en thee. Door deze opzet ontstaan er minder traditionele, lange gangen en is bovendien de oriŽntatie binnen de afdeling op een vanzelfsprekende manier geregeld. Alles is erop gericht de patiŽnt zo snel mogelijk weer zelf mobiel te laten worden.

Poliklinieken
De poliklinieken bevinden zich rechts van de LAAN in losse gebouwen. Het zijn als het ware gespreide vingers die vrij in het landschap liggen. Hier draait het om flexibiliteit. Het zijn als het ware casco kantoorgebouwen waarin de afdelingen op allerlei manieren en flexibel kunnen worden geplaatst. Tevens is uitbreiding mogelijk door extra 'vingerkootjes' binnen de vingerstructuur toe te voegen. Grote aantallen patiŽnten bezoeken dit deel van het gebouw. Daarom liggen tussen deze vingers grote glasoverkapte ruimten, die ruimte scheppen voor flinke patiŽntenstromen. Wachten gebeurt zoveel mogelijk op deze grote lichte pleinen, waar zich dan ook de horecavoorzieningen bevinden en het wachten minder als wachten voelt.

Logistiek
De sleutel tot een goede sfeer ligt in een goede logistiek. De 'ziekenhuismachine' is zoveel mogelijk aan het zicht van patiŽnt en bezoeker onttrokken. Onder het gebouw, rondom de parkeergarage voor 700 auto's, ligt de logistieke gang die alle goederenliften van zowel de verpleegtorens als de poliklinieken verbindt met de logistieke koppelpunt. Zonder dat bezoeker of patiŽnt er iets van merkt, kan het gebouw 24 uur per dag worden bevoorraad. Goederen worden zodoende nooit over de afdelingen zelf verplaatst, omdat de logistieke koppelpunten altijd aan de achterkant van een afdeling gelegen zijn. Ook het patiŽntenvervoer naar de operatieafdeling volgt een gescheiden route van het bezoek.


Trefwoord toevoegen


Toegepaste producten
Foreco innovatief in hout
SafeWoodģ select...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
Met KONE Deursys...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
KONE vernieuwt b...
KONE Liften en Roltrappen, Gevel...
KONE brandwerend...

 
architect atelier PRO architekten (www.atelierpro.nl)
opdrachtgever Meander Medisch Centrum
jaar van realisatie in ontwikkeling [ meer ]
provincie, plaats Utrecht [ meer ], Amersfoort
projectsoort(en) zorg/medisch [ meer ], zorg [ meer ]
project architecten Hans van Beek
projectteam
 (Architect) (ontwerp coŲrdinator)

 (Architect)

 (interieurarchitect)


 (Architect, architect projectleider) (projectleider interieur)
oppervlakte 90000m2
bouwkosten € 125.000.000
wwwpagina architectenweb.nl/p9155
Meer projecten
atelier PRO architekten
MFA Huis van de ...
atelier PRO architekten
Urban villa's We...
atelier PRO architekten
Nelson Mandela C...
atelier PRO architekten
Huis der Gemeent...
atelier PRO architekten
Regiokantoren En...
atelier PRO architekten
Deal Ground & Ma...
atelier PRO architekten
Cultuurhuis Wins...
atelier PRO architekten
MFA & GGZ Zeehel...
atelier PRO architekten
Haagse Hogeschoo...
atelier PRO architekten
ROC Graafschap C...
atelier PRO architekten
Gemeentehuis Bro...
atelier PRO architekten
Meander Medisch ...
 

Project Belicht
Eigentijds wonen in een oude landbouwschuur, Zuid Beijerland
Eigentijds wonen in een oude l...
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne Doetinchem
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoorl
nieuwbouw Parsifalhuis, Schoor...
Herinrichting Meeuwvleugel, Purmerend
Herinrichting Meeuwvleugel, Pu...
Huis van de Stad, Gouda
Huis van de Stad, Gouda
Renovatie gemeentehuis, Venraij
Renovatie gemeentehuis, Venrai...
Renovatie en uitbreiding brede school De Repelaer, Dordrecht
Renovatie en uitbreiding brede...
Entreeverbetering De Bazel, Amsterdam
Entreeverbetering De Bazel, Am...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap