home projectengids van derWaals/Zeinstra Architekten (Project) - Oosterheem

Oosterheem, Zoetermeer


12-3-2008
Singelwoningen

situatie
Het plan bevindt zich in de nieuwe wijk Oosterheem 2 ten noord-oosten van Zoetermeer. De locatie bestaat uit een langgerekte strook tussen het 'Tuindorp' en een doorlopende watersingel. Belangrijk bij de verkaveling is het doorzicht tussen straat en singel met de groene overkant.
De woningen zijn per twee geschakeld, maar niet symmetrisch, zodat ze er samen uitzien als één landhuis. Als buitenruimte hebben ze behalve de tuin naast de woning ook elk een groot dakterras op de verdieping.

de woning
Eén van beide woningen is zuidgericht. Deze is vrij lineair georganiseerd, heeft de ingang opzij, een aparte eetkeuken aan de straat, en een lange woonkamer die uitzicht heeft op het water. Deze woonkamer heeft echter zijn grote schuifpui om de hoek aan het terras in de zuidtuin.
De andere woning is westgericht. Deze is juist vrij gesloten naar de tuin, dit vooral in verband met privacy naar de buren. Deze woning heeft een brede woonkamer met een groot terras aan en boven het water, op het westen.


vorm en materiaal
De woningen hebben een basement van een zwarte, grillige baksteen. De dakopbouwen, onderling verschoven, zijn van verticale houten delen, half transparant licht gebeitst. Op de hellende daken liggen strakke zwarte pannen.


Parkwoningen
situatie
De parkwoningen staan in een brede parkzone in Oosterheem 2 in Zoetermeer. De woningen zijn gegroepeerd in eenheden van 3, met een flinke tussenruimte zodat er doorzicht van straat op park en water is. Ze hebben een kleine 'footprint': geen tuin maar een terras dat bij alle woningen ca. 1 meter boven het park ligt. Over het lage muurtje is er maximaal uitzicht en door het hoogteverschil is er toch genoeg privacy.

woning
Er is geprobeerd het uitgebreide programma goed en efficiënt onder te brengen en daarnaast een maximale ruimtelijkheid binnen de woning te maken. De mooiste ruimte is de woonkamer. Deze ligt 3 treden lager dan het entreeniveau en heeft daarmee een vrije hoogte van 3,20 meter. Tesamen met de volledig glazen pui aan de terraskant maakt dit de beleving van de woning ruimtelijk en royaal, ook omdat de bovenlichten rondom doorlopen. Het terras met een afscherming van een laag muurtje en een pergola voelt als een buitenkamer.

vorm en materiaal
De woningen hebben een basement van een zwarte grillige baksteen. De verdieping van half transparant gebeitste delen is los gedetailleerd boven de onderbouw.


Villetta's

situatie
Dit plan in Oosterheem III, de nieuwe buitenwijk van Zoetermeer, is min of meer een voortzetting van onze 'Singelwoningen' / Challetta's. De Villetta's worden gebouwd op een langgerekte strook in het verlengde van dezelfde singel.
Zesentwintig woningen zijn per twee geschakeld, niet symmetrisch, zodat ze er samen uitzien als één landhuis. In de as van de buitenwijk heeft de singel een uitstulping. Aan weerszijden daarvan liggen twee vrijstaande woningen die in vorm een afgeleide van de dubbele woning zijn. De hoge kant van de kap is naar het water gericht.

de woning
Eén van beide dubbelwoningen is zuidgericht. Deze is vrij lineair geörganiseerd, heeft de ingang opzij, een aparte eetkeuken aan de straat, en een lange woonkamer die uitzicht heeft op het water. Deze woonkamer heeft echter zijn grote schuifpui om de hoek aan het terras in de zuidtuin.
De andere woning is westgericht. Deze is juist vrij gesloten naar de tuin, dit vooral in verband met privacy naar de buren. Deze woning heeft een brede woonkamer met een groot terras aan en boven het water, op het westen.

vorm en materiaal
De woningen hebben blauw bezand metselwerk met daarin vlakken van rood-bruin gestaind western red cedar. De woonkamer loopt door in de bangkirai houten vlonder aan het water. Een pergola kadert het geheel in. Een houten bergkast met open latwerk zorgt ook voor privacy op het terras. Het dak heeft een overstek met houten gootklossen.


Hofgaarde

situatie
Dit zijn de rijtjeswoningen aan de andere kant van de singel. De woningen worden ontsloten via autovrije hoven die uitkomen op het water. De kop aan het water is verbijzonderd met een pergola en een dakopbouw.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen



 
architect van der Waals/Zeinstra Architekten (www.wzarch.nl)
opdrachtgever Blauwhoed Eurowoningen b.v.
jaar van realisatie 2008 [ meer ]
provincie, plaats Zuid-Holland [ meer ], Zoetermeer
projectsoort(en) woningbouw [ meer ]
projectteam

 (Directielid, Architect)
wwwpagina architectenweb.nl/p9282
Meer projecten
van der Waals/Zeinstra Architekten
Appartementen Cu...
van der Waals/Zeinstra Architekten
Zoetermeer vilet...
van der Waals/Zeinstra Architekten
kinderboerderij ...
van der Waals/Zeinstra Architekten
Enkhuizen 'Vette...
van der Waals/Zeinstra Architekten
Blok 9b IJburg
van der Waals/Zeinstra Architekten
Blok 22C IJburg
van der Waals/Zeinstra Architekten
I.I.R.E Timorplein
van der Waals/Zeinstra Architekten
Oosterheem
van der Waals/Zeinstra Architekten
CalandparC Osdorp
van der Waals/Zeinstra Architekten
Aura 18 en 23
van der Waals/Zeinstra Architekten
Havenmeester Hav...
van der Waals/Zeinstra Architekten
Buyskade
 

Project Belicht
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard
Hoogheemraadschap Hollands Noo...
Woonhuis Joyce & Jeroen, 's-Gravenhage
Woonhuis Joyce & Jeroen, 's-Gr...
Zuidwest Radioherapeutisch Instituut, Roosendaal
Zuidwest Radioherapeutisch Ins...
NBD/Biblion, Zoetermeer
NBD/Biblion, Zoetermeer
Woonhuis, Barchem
Woonhuis, Barchem
Superkubus, Rotterdam
Superkubus, Rotterdam
Uitbreiding woonhuis Ypenburg, Nootdorp
Uitbreiding woonhuis Ypenburg,...
Uitbreiding woonboerderij Laren
Uitbreiding woonboerderij Lare...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap