home nieuws binnenland Karakteristieke W-hal TU/Eindhoven blijft

Karakteristieke W-hal TU/Eindhoven blijft


23-4-2008 - 13:33
De cultuurhistorische W-hal van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) blijft bestaan maar krijgt geen monumentenstatus. De gemeente Eindhoven en het college van bestuur van de universiteit zijn dat overeengekomen. Ector Hoogstad Architecten heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor de transformatie van het grote vijftig jaar oude gebouw centraal op de campus van de TU/e, meldde de gemeente Eindhoven woensdag.

Het voortbestaan van de karakteristieke W-hal was onzeker omdat de vroegere faculteit Werktuigbouwkunde niet paste in nieuwbouwplannen. Het college van bestuur wilde de hal slopen terwijl er ook een aanvraag en positief advies lagen voor een monumentenstatus.
De verbouwing van het gebouw gaat 60 miljoen euro kosten, 10 miljoen euro meer dan het sloopplan. Het definitieve ontwerp zal later dit jaar worden gepresenteerd. Oplevering van het nieuwe complex staat begin 2011 gepland.

Deskundigen beoordeelden de architectonische en cultuurhistorische waarde van de W-hal als hoog. Het gebouw heeft een onmiskenbaar spectaculair karakter: het is groots (bijna 1 hectare), wijds, transparant, licht en het heeft een opvallend driedimensionaal damborddak.

Het is daarmee te zien als een teken van moderniteit en vooruitgang: een monument voor de naoorlogse groei en modernisering van Eindhoven en de provincie Noord-Brabant, aldus de toenmalige opstellers van een onafhankelijk advies.
bron: Bron: ANP


Gerelateerde artikelen
26-2-2008 10:27:32
Ector Hoogstad Architecten is gekozen als architect voor het eerste grootschalige nieuwbouwproject van de TU Del...
31-5-2007 13:01:20
31 mei 2007 - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een ontwerp van oud-student Joost Ector geselect...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap