home nieuws agenda NAi denkt aan toekomst in Venetië

NAi denkt aan toekomst in Venetië


23-7-2008 - 10:07
Als we in de toekomst zouden kunnen kijken en we zouden weten wat de wereld over dertig jaar op het gebied van architectuur nodig heeft, welke vaardigheden en expertise zou de architect dan moeten hebben? Tijdens de 11de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia presenteert Nederland een onderzoek naar mogelijkheden en potenties van de architectuur en de betekenis daarvan voor het architectuuronderwijs in relatie tot de verwachte ontwikkelingen in de samenleving.

Het thema van deze Architectuurbiënnale is `Out There: Architecture Beyond Building'. De Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië (Italië) met als titel `ArchiFeniks - Faculteiten voor architectuur' wordt georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). `ArchiFeniks' is te zien van zondag 14 september tot en met zondag 23 november 2008 in Venetië.

Het vak van de architect wordt in Nederland onderwezen aan de bouwkundeopleidingen. De kennis die daar wordt overgebracht is vaak gericht op de vaardigheden van het bouwen. De vraag is echter of die vaardigheden leiden tot de architectuur die de samenleving in de komende decennia nodig heeft.

Als we anticiperen op de ontwikkeling van de maatschappij en we de positie van het vak opnieuw willen bepalen, moeten we ons de vraag stellen wat de mogelijkheden en potenties van de architectuur zijn. Wat is de kracht van architectuur? De brand die op 13 mei 2008 de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft in de as legde, heeft de architectuursector in Nederland ertoe aangezet de positie van de discipline opnieuw onder de loep te nemen.

In de discussie over de positie en de ontwikkeling van het vak wil Nederland breder kijken dan het bouwen alleen. Het woord `bouwkunde' lijkt al snel een beperkende factor te zijn in denken.

Zou de Faculteit Bouwkunde ook de ‘faculteit voor architectuur waar niemand om gevraagd heeft’, of de ‘faculteit voor stedelijk opleuken’, of de ‘faculteit voor slopen en afbreken’ genoemd kunnen worden? Deze fantasieën over mogelijke faculteiten kunnen een zeer fascinerende gezichtspunten opleveren over wat de architect (in spe) zou kunnen betekenen voor de maatschappij.

Proeftuin
In het Nederlands Paviljoen op de 11de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië presenteert het Nederlands Architectuurinstituut in samenwerking met STEALTH.unlimited een proeftuin, een oefening in de mogelijke `faculteiten' voor architectuur.

Het publiek is van harte uitgenodigd om van 14 september tot en met 23 november deel te nemen aan dit onderzoek naar de mogelijkheden van de architectuur in de 21e eeuw en de kwaliteiten van de architectuur opnieuw te ontdekken.

De Nederlandse inzending voor de 11de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia is georganiseerd op uitnodiging en met een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
bron: Bron + foto: NAi

geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen
Reacties
 

Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief

Archello: How It's Made
Central Saint Giles
Central Saint Giles
SEE HOW IT'S MADE
Serpentine Pavilion 2016
Serpentine Pavilion 2016
SEE HOW IT'S MADE
The Interlace
The Interlace
SEE HOW IT'S MADE
BEACH HOUSE LAS PALMERAS
BEACH HOUSE LAS PALMERAS
SEE HOW IT'S MADE
MEDIA PLAZA UTRECHT
MEDIA PLAZA UTRECHT
SEE HOW IT'S MADE
TVERRFJELLHYTTA
TVERRFJELLHYTTA
SEE HOW IT'S MADE
THE ICEBERG
THE ICEBERG
SEE HOW IT'S MADE

 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap