home nieuws binnenland Inspectie: bouw onderschat gevaren kwartsstof

Inspectie: bouw onderschat gevaren kwartsstof


23-10-2008 - 09:59
Werkgevers en werknemers in de bouw zijn niet goed doordrongen van de gevaren van kwartsstof, dat vrijkomt bij zagen, slijpen of schuren van steen of gasbeton. Inademen ervan kan op termijn leiden tot stoflongen of longkanker.

Maar bij controles van de Arbeidsinspectie vorig jaar is gebleken dat op twee derde van de onderzochte 467 bouwplaatsen niets of te weinig gebeurde om de bouwvakkers te beschermen tegen inademing van de kwartsstof. Dat maakte de inspectie donderdag bekend. 

Onwetendheid is volgens de inspectie een belangrijke oorzaak. Tegelijk wijst de dienst erop dat in de branche de afgelopen jaren veel is gedaan om de risico's van deze stof onder de aandacht te brengen en te verminderen. De maatregelen die zijn genomen zoals het gebruik van beschermende hulpmiddelen en -methoden, hebben te weinig effect gehad. 

De meest begane overtreding was het vegen van een betonvloer zonder gebruik te maken van een industriële stofzuiger. Omdat daarbij veel kwartsstof vrijkomt en zo een uiterst schadelijke situatie ontstaat, zette de inspectie in 95 gevallen dit werk direct stop. 

De inspectie vindt dat de bouwbranche een nieuwe campagne moet beginnen.
bron: Bron: ANP

Trefwoord toevoegen
Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap