home project belicht De Nieuwe Ooster begraafplaats, Amsterdam

De Nieuwe Ooster begraafplaats, Amsterdam


19-5-2009 - 17:22
Begraafplaatsen waren en zijn spiegels van de samenleving: ze geven een beeld van de relatie tussen collectief en individu, de sociale verhoudingen van dat moment, het heersende natuurbeeld, de begraafcultuur en ontwikkelingen op het gebied van vormgeving en landschapsarchitectuur.
Karres en Brands heeft een ontwerp gemaakt voor het asbestemmingsgebied voor De Nieuwe Ooster te Amsterdam, de grootste begraafplaats (in aantal graven) van Nederland. De Nieuwe Ooster is in drie fases aangelegd: in 1889, 1915 en 1928. De 1e en 2e fase zijn ontworpen door Leonard Springer. Deze delen hebben een duidelijke ruimtelijke kwaliteit. De 3e fase heeft dat niet, het lijkt op de stijl van Springer, maar is het niet. Aanpassingen en uitbreidingen hebben dit gedeelte structuurloos en identiteitloos gemaakt. Binnen deze fase ligt het asbestemmingsgebied.

In plaats van de drie zones ruimtelijk aan elkaar te koppelen vindt Karres en Brands het belangrijk dat elk gebied zijn eigen identiteit krijgt. Door de contrasten te vergroten ontstaat een heldere driedeling van de begraafplaats waarbij de kwaliteiten van elk individueel gebied beter tot hun recht komen. Voor deze 3e fase wordt een nieuwe identiteit gecreëerd. Een forse, maar simpele ingreep is hier noodzakelijk. De basis is een zone met parallelle stroken van verschillende breedtes. Elke strook heeft zijn eigen inrichtingsprincipe. Binnen deze eenduidige structuur worden er keuzes gecreëerd voor de wensen van elk individu. In sommige stroken staan hagen die de gehele zone in ruimtelijke compartimenten indelen. De bestaande grafvelden en het strooiveld worden als kamers met groene randen in de zone opgenomen. Over de hele zone staan berken los verspreid. Een lange vijver en urnenmuur vormen ruimtelijke accenten en bieden een bijzondere manier van asbestemming.
Een van de stroken in de structuur wordt gevormd door het columbarium.
Het columbarium is een orientatiepunt in de zone en de ruimtelijke tegenhanger van de vijver. Het is een 120m lang volume dat doorsneden wordt door de bestaande slingerende paden. Het volume wordt gevormd door een reeks wanden die omsloten ruimtes maken.

De buitenzijde van het columbarium is introvert en gesloten. Het zink veroudert op een natuurlijke manier en sluit aan bij het groene karakter van de begraafplaats. De binnenzijde is licht en biedt een rustige basis voor individuele decoratie van de urnennissen. Van binnen zijn de ruimtes wit.

In de ruimtes ben je afgezonderd van de omgeving en is alleen de lucht is zichtbaar. Iedere ruimte is anders en heeft een andere zichtrelatie met het omliggende landschap. In de wanden zijn de nissen opgenomen voor 1 of 2 urnen en er zijn enkele specials waarin ornamentale monumenten opgenomen kunnen worden. Het columbarium biedt plaats aan 1000 urnen.

Projectdata:

Ontwerp:
Karres en Brands landschapsarchitecten [meer]
Opdrachtgever:
De Nieuwe Ooster, begraafplaats, crematorium en gedenkpark
Medewerkers:
Sylvia Karres, Bart Brands, Lieneke van Campen, Joost de Natris, James Melsom, Alejandro Noe, Marc Springer, Jim Navarro, Julien Merle, Pierre-Alexandre Marchevet
Oppervlakte:
Begraafplaats totaal 33 Ha, asbestemmingsgebied 1 ha
Bestek en directievoering:
Rod'or Advies
Uitvoering door:
Van der Toll, Reimert Almere bv
Zinkwerk:
Loodgietersbedrijf C.J. Ockeloen
Ontwerp:
2004
Uitvoering:
2005 - 2007
Fotografie:
Karres en Brands landschapsarchitecten
bron: Karres en Brands landschapsarchitecten

amsterdamcolumbariumkarres en brands landschapsarchitectennieuwe ooster begraafplaats suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
23-6-2005 10:04:47
Karres en Brands landschapsarchitecten is een internationaal ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en steden...
27-2-2009
Bosrijk Eindhoven Groenplaats Bosrijk is een deelgebeid van de Eindhovense wijk Meerhoven, gesitueerd op een ...
27-6-2008 17:03:35
Karres en Brands heeft de ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van het centrale plein in Kopenhagen gewonnen.
27-9-2004 11:06:45
27 sep 2004 - De Topos European Landscape Award 2004 is gewonnen door Karres en Brands landschapsarchitecten uit...


Reacties
 

Project Belicht
De Nieuwe Maas, Rotterdam
De Nieuwe Maas, Rotterdam
Max Kikonia Delfshaven, Rotterdam
Max Kikonia Delfshaven, Rotter...
Interieur gemeentehuis Zeist
Interieur gemeentehuis Zeist
Parkeergarage UZ Leuven, België
Parkeergarage UZ Leuven, Belgi...
Jongerentoren PLANCK, Groningen
Jongerentoren PLANCK, Groninge...
Vakantiehuis Vlieland
Vakantiehuis Vlieland
ROC Kellebeek College, Roosendaal
ROC Kellebeek College, Roosend...
Interieur Zorgcentrum Willibrord, Middelburg
Interieur Zorgcentrum Willibro...
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap