home nieuws buitenland Happel Cornelisse wint Vlaamse Oproep

Happel Cornelisse wint Vlaamse Oproep


19-6-2009 - 14:34
Met een ontwerp voor de transformatie van een historisch arbeidersensemble uit 1842 heeft Happel Cornelisse Architecten de Vlaamse Open Oproep 1510 gewonnen. Het monument 'De Blokskens' bestaat uit een rij arbeiderswoningen en een schuurtje uit 1842.

Het geheel diende als eenvoudig onderkomen voor de behoeftige mensen van het dorp Zandhoven, België. De ensemblewaarde en de relatief goed bewaarde details gaf het een monumentale status. Tegenwoordig ligt het er echter vergeten bij en de wens bestaat om het te renoveren en er nieuwe woningen aan toe te voegen.

Het ontwerp van Happel Cornelisse Architecten bestaat uit een drietal nieuwe 'blokskens' die in maat, ritme en handschrift aansluiten bij het monument. De nieuwe volumes staan enigszins gedraaid ten opzichte van elkaar.

Zadeldak, dakkapel en nokkam vormen in het ontwerp een streekeigen drie-eenheid, die oud en nieuw laat versmelten tot het collectieve woondomein: 'Buurschap de Blokskens'.
Door een informele afwisseling van hagen en muren krijgt het geheel een intiem karakter en ontstaan overhoekse perspectieven op het achterliggende natuurgebied 'Willeboorden'.
bron: Bron + afbeelding: Happel Cornelisse Architecten

'De Blokskens'happel cornelisse architectenVlaamse Open Oproep 1510zandhoven suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
9-12-2008 11:24:33
Hootsmans architectuurbureau is door de Vlaams Bouwmeester aangewezen als winnaar van de Open Oproep 1401.
15-10-2008 10:53:55
01-10 Architecten heeft de eerste prijs gewonnen bij de ideeŽnprijsvraag Breed, Breder, Breedst. Het plan Impuls...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap