home project belicht Gezondheidscentrum, Haarlem

Gezondheidscentrum, Haarlem


9-9-2009 - 12:09
Met de oplevering van het nieuwe gezondheidscentrum aan de Frieslandlaan in Haarlem is een start gemaakt met de vernieuwingsplannen van de gemeente voor de wijk Molenwijk. Deze wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren ’70 en ligt in het groene deel van de wijk Schalkwijk. De bebouwing bestaat voor het grootste gedeelte uit flatgebouwen.
In opdracht van de apotheek Molenwijk, die al eerder op deze plek gevestigd was, heeft Van der Haar & partners architecten bna, adviseurs, (www.vanderhaararchitecten.nl) een duidelijk en helder vormgegeven gebouw ontworpen. Gekozen is voor een samenspel van transparant en robuust, voor openheid en geborgenheid, voor natuurlijke onopvallende tinten en een frisse sterke kleur, voor kwetsbaar glas en sterk natuursteen. 

Het robuuste kader omgeeft de glazen doos die aan de voorzijde meer en aan de achterzijde minder naar buiten is geschoven. Dit kader is opgetrokken uit een bijna zwarte natuursteen, gewonnen uit restanten van een oude groeve. Het grote formaat van de stenen en het verband waarin deze zijn verwerkt, geeft het gebouw zijn krachtige uitstraling. Beide zijgevels worden slechts onderbroken door een smalle horizontale en een smalle verticale glazen strook. De behandelkamers van de artsen en het werkgedeelte van de apotheek zijn in dit gesloten deel van het gebouw gevestigd, waar privacy en rust worden geboden.

Nadrukkelijk is gekozen voor een transparante en naar de weg toegekeerde gevel voor de publieke ruimte van de apotheek aan de voorzijde van het gebouw. De toegankelijkheid en het open karakter van deze ruimte wordt benadrukt door de translucente u-glasprofielen waardoor wel een kijkje naar binnen wordt gegund, zonder een étalage te zijn.
Aan de achterzijde van het gebouw zijn in de glazen doos de spreekkamers van de artsen en de kantine voor de gebruikers van het gebouw gelegen, achter een semi-transparante gevel. Hierdoor is het interieur licht en rustig gelegen, en is nog voldoende contact met buiten.

Verassend is de speciaal voor dit gebouw ontworpen zeefdruk-patroon van de vliesgevel in een warme oranjegele kleur. Kleur en patroon van de vliesgevel verbinden de natuurlijke kleuren van de gebruikte materialen en geven de wachtkamers van de artsen en de entree van de apotheek een warme en welkome sfeer.

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de eindgebruikers van Gezondheidscentrum Molenwijk is een naar onze mening, bijzonder en eigenzinnig gebouw ontstaan. Zo heeft een belangrijke maatschappelijke functie in de Molenwijk, een goed, veilig en gebruikersvriendelijk onderkomen gevonden. Het Gezondheidscentrum Molenwijk is een opvallende verschijning in de wijk geworden en daarmee wellicht de eerste van een reeks nieuwe en vernieuwende bouwprojecten in Schalkwijk. 

Projectdata:

Ontwerp:
Van der Haar & partners bv architecten bna, adviseurs, Oegstgeest [meer]
Constructeur:
Constructiebureau Bogaards b.v., Katwijk
Aannemer: 
Bouwbedrijf Huurman Leiden BV, Leiden
Start bouw: 
juni 2008
Oplevering: 
april 2009
bron: Van der Haar & partners

gezondheidscentrumhaarlemMolenwijkVan der Haar & partners bv architecten bna suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
23-6-2005 10:04:47
Van der Haar & partners bv is een allround architecten- en adviesbureau. Het bureau beheerst alle fasen van het ...
17-12-2008 13:21:00
Dit gezondheidscentrum bevat de disciplines: beauty en wellnescentrum, fysiotherapiepraktijk, logopedie, huisart...
3-2-2009 20:06:21
One-Stop-Zorg-Shop Het hart van het gebouw is de zorgstraat. Een straat die dienst doet als wachtruimte met “...


Reacties
 

Project Belicht
Bibliotheek Workum
Bibliotheek Workum
Morspoort parkeergarage, Leiden
Morspoort parkeergarage, Leide...
Assa Abloy, Apeldoorn
Assa Abloy, Apeldoorn
Conclusion, Heerlen
Conclusion, Heerlen
Woonhuis Enschede
Woonhuis Enschede
Bioscoop Pathé, Zwolle
Bioscoop Pathé, Zwolle
Licht Budget, Almere
Licht Budget, Almere
The Network Kitchen, Amsterdam
The Network Kitchen, Amsterdam
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden

 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap