home nieuws binnenland Idee Berlage teruggebracht in Park St-Hubertus

Idee Berlage teruggebracht in Park St-Hubertus


25-11-2009 - 10:38
H+N+S Landschapsarchitecten en Michael van Gessel hebben een plan ontworpen voor herinrichting van de omgeving van Jachtslot Sint-Hubertus. Doel van het plan is terug te gaan naar de kracht van het oorspronkelijke ontwerp van Berlage.

Het Jachtslot en de omgeving vormen gezamenlijk een Rijksmonument. Door herontwerp en beheermaatregelen is in de loop van de tijd de samenhang van het oorspronkelijke ontwerp verloren gegaan waardoor het aan kracht heeft ingeboet.

H+N+S Landschaparchitecten en Michael van Gessel hebben hun herinrichtingsplan gebaseerd op de geschiedenis. De verschillende tijdslagen zijn tot een plan omgevormd. Alle veranderingen die later aan het Berlageplan zijn toegevoegd, maar afbreuk doen aan de conceptuele helderheid van de eenheid van gebouw en tuin, worden verwijderd.

Het oorspronkelijke plan van Berlage wordt niet gereconstrueerd. Wel worden de asfaltpaden vervangen door klinkerwegen. In het herinrichtingsplan worden ook de wandelpaden langs de vijvers in ere hersteld. Het wordt weer mogelijk langs de oevers van de vijvers te lopen zonder dat er beplanting tussen staat.

De windmolen wordt ook hersteld en er wordt onderzocht of het weer een rol kan spelen in het watersysteem. Verder zullen de ontwerpers de oorspronkelijke begrenzingen tussen de geometrische tuindelen, het parklandschap (met de weiden, boomgroepen en vijvers) en het bos terugbrengen.

Vanaf 2010 zullen de herinrichtingwerkzaamheden aanvangen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat hiermee een tweede ronde van vernieuwing en verandering in. Er staan ook plannen op stapel voor een nieuwe inrichting van het centrumgebied, de drie publieksentrees en het wegen- en padennetwerk.

Niet alleen de landschappelijke omgeving wordt veranderd, ook het Jachtslot Sint-Hubertus zelf wordt aan een renovatie onderworpen. Hierbij zijn voor het eerst de kelders opengesteld.

Gerelateerde artikelen
31-1-2007 17:01:14
Jachtslot Sint-Hubertus is een monumentaal bakstenen huis, gelegen in Park de Hoge Veluwe, tussen Hoenderloo...
24-11-2009 12:19:43
De tuin en het park rondom Jachthuis Sint Hubertus in het nationaal park De Hoge Veluwe worden de komende jaren ...
10-11-2009 9:35:21
In de wintermaanden stelt Het Nationale Park De Hoge Veluwe voor het eerst de keldervertrekken van het Jachthuis...
28-10-2009 15:55:48
Architectenbureau Fritz is gekozen als restauratiearchitect voor de restauratie van Jachthuis Sint Hubertus, gel...
22-1-2009 15:43:06
In opdracht van de provincie Friesland gaat de combinatie H+N+S Landschapsarchitecten en NEXT Architects archite...
6-6-2007 13:50:13
6 jun 2007 - Trouw heeft op basis van nominaties door lezers een Top 10 samengesteld van de mooiste gebouwen van...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap