home nieuws binnenland Culturele veld Den Haag vreest kaalslag

Culturele veld Den Haag vreest kaalslag


4-6-2010 - 09:28
Diverse Haagse culturele instellingen vrezen een ‘kaalslag’ in het Haagse culturele leven als het nieuwe college zijn voorgenomen bezuinigingen op diverse subsidies doorzet. Dat bleek donderdagavond tijdens een inspraakronde in de gemeenteraadsvergadering.

Onder anderen woordvoerder Erik Pals van de overkoepelende Stichting Directieoverleg Podiumkunsten Den Haag luidde de noodklok over de aangekondigde bezuinigingen. ,,Dit gaat heel veel moois beschadigen'', stelde hij. “De Haagse podia beseffen heus wel dat er bezuinigd moet worden. Maar het percentage waar nu over wordt gepraat, is onverantwoord.”

Volgens Pals moet de Haagse cultuursector in totaal zo'n 25 procent bezuinigen als het aan het college ligt. Het stoort de podia, gezelschappen en musea vooral dat de bezuinigingen ‘zich niet verhouden tot alle culturele ambities van het college’.

Zo hoopt Den Haag in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden en zijn er plannen om een nieuw cultuurforum aan het Spui te bouwen. Voor het laatstgenoemde project is evenwel geen budget opgenomen in het coalitieakkoord, zo bleek vorige week.

Woordvoerder Pals haalde in zijn toespraak voor de raad historicus Gerard Marlet aan, die stelt dat cultuur een positief effect heeft op het leefklimaat van de inwoners en het stimuleren van de economie. “Bovendien is kunst noodzakelijk in een gezonde samenleving om een volk een spiegel voor te houden, of om kritische kanttekeningen te plaatsen.”

Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) riep in een reactie op de inspraakronde de Haagse cultuurinstellingen vooral op “constructief mee te gaan denken en te helpen zoeken naar oplossingen. Er zal bezuinigd moeten worden en dat is mogelijk zonder kaalslag. Daar is het college van overtuigd.”

De Jong probeert de komende weken een gedetailleerde uitwerking van de voorgenomen bezuinigingen op cultuur te maken. Het is de bedoeling dat alle Haagse culturele instellingen voor 1 juli bericht krijgen over wat de gevolgen hiervan voor hen zijn. Na de zomervakantie wil de wethouder de gemeenteraad informeren over de invulling van de bezuinigingen op cultuur in de Hofstad.

“Ik denk dat Den Haag een nog mooiere en nog bruisender cultuursector gaat krijgen dan de stad nu al heeft”, stelde de bewindsvrouw. “Maar de crisis dwingt ons wel de sector danig op te schudden. Ik hoop dat de cultuurinstellingen mij daarbij willen helpen, want dat kan ik niet alleen.”
bron: ANP


Gerelateerde artikelen
26-5-2010 12:32:55
De komst van het dans- en muziekcentrum aan het Spui in Den Haag is onzeker. Een woordvoerster van de gemeente b...
3-5-2010 14:58:12
Het Haagse stadsbestuur en de selectiecommissie voor het nieuwe muziek- en danscentrum aan het Spui hebben zich ...
20-4-2010 16:29:53
Dinsdag zijn de visies van zestien architectenbureaus voor het nieuwe dans- en muziekcentrum aan het Spui in Den...
20-4-2010 16:27:44
Dinsdag zijn de visies van zestien architectenbureaus voor het nieuwe dans- en muziekcentrum aan het Spui in Den...
2-3-2010 10:02:22
Twintig gerenommeerde architecten uit binnen- en buitenland gaan een ontwerp maken voor het nieuwe dans- en muzi...
18-11-2009 13:34:24
Het Haagse college van burgemeester en wethouders heeft de knoop doorgehakt over de bouw van een nieuw muziekce...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap