dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
vrije vormen
 
zorg

home nieuws binnenland ‘Levend’ ziekenhuis voor Den Helder

‘Levend’ ziekenhuis voor Den Helder


10-6-2010 - 09:27
Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder krijgt een bijzonder nieuw onderkomen. Het gebouw is door SEED Architects (als onderdeel van het consortium Helder Oranje) ontworpen volgens het Living Building Concept, waardoor het in de toekomst ook andere functies kan krijgen. Tegelijkertijd biedt het de gebruikers een zo licht en natuurlijk mogelijke omgeving.

Het in 2013 op te leveren ziekenhuis bestaat uit twee vleugels en een middendeel. Het organisch vormgegeven centrale gebouwdeel verbindt beide ‘rationele’ bouwblokken en vormt zowel de entree als belangrijkste plaats voor ontmoeting en ontspanning.

De ruime en lichte omgeving is, in combinatie met het uitzicht op het vele groen buiten, bedoeld als een optimale ‘healing environment’. De vorm van het bouwdeel is bepaald door de looplijnen tussen de twee blokken waar zich de patiënten- en operatiekamers (en de polikliniek) bevinden.

Hoewel de architecten spreken van rationele bouwblokken, voorzien zij ook in de twee tweehonderd meter lange ziekenhuisvleugels een zo aangenaam mogelijke omgeving. De kleur en keuze van materialen en de instroom van daglicht moeten hier voor zorgen. 

Trappenhuizen
De vleugels worden vanuit het verbindende middendeel bereikt via trappenhuizen. Deze zijn aan de buitenkant zichtbaar door de grote raampartijen en doordat ze zich in de hoogste delen (stijgpunten) van de vleugels bevinden. De gebruikers houden, tot ze de gangen bereiken, uitzicht op de natuurlijke omgeving.

De patiënten hebben allemaal een eigen kamer. Deze is voorzien van verdiepinghoge ramen, waardoor er ook op vloerniveau uitzicht naar buiten ontstaat. Er is een meubel aanwezig, die tot bed kan worden omgebouwd. Zo kunnen bezoekers of verplegers er eveneens overnachten.

De flexibiliteit geldt ook voor de indeling van de afdelingen, want de scheidingswanden zijn verplaatsbaar. 

Prefab-elementen
Hoewel het ziekenhuis verreweg het grootste gebouw van de omgeving is, hebben de architecten rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen. Doordat de gevels uit prefab-elementen bestaan, kunnen ze eenvoudig worden opengebroken en als verbindingspunten dienen voor bouwdelen.

Bijzonder is verder dat het gebouw zo is ontworpen dat het in de toekomst een andere functie kan krijgen, zoals kantoor- of zelfs woongebouw. Dat komt omdat de diepte een stuk geringer is dan dat van een gangbaar ziekenhuis. Ook de verdieping met operatiekamers is dankzij een uitgekiende organisatie niet breder dan de andere afdelingen.

Naar verwachting gaat de bouw van het ziekenhuis op sportcomplex De Dogger in het tweede kwartaal van 2011 van start.

SEED heeft (toen nog als Burger Grunstra Architecten) ook het Martini Ziekenhuis in Groningen ontworpen.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
6-6-2006 10:30:53
12-4-2010 13:49:00
Burger Grunstra architecten adviseurs heet vanaf nu SEED architects. SEED staat voor See, Extract, Envisage en D...
15-10-2009 16:41:00
Het nieuwe, kleurrijke Martini Ziekenhuis in Groningen, dat eind 2007 in gebruik werd genomen, heeft een positie...
1-4-2008 16:56:32
Het Martiniziekenhuis voldeed in 2002 niet meer aan de eisen. De locatie ten zuidwesten van Groningen bood voldo...
3-9-2007 16:01:21
3 sep 2007 - De markante nieuwbouw van het Martin Ziekenhuis in Groningen is opgeleverd. De bouwers van het lang...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap