dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home nieuws binnenland Oss kiest bouwers Weg van de Toekomst

Oss kiest bouwers Weg van de Toekomst


22-11-2010 - 10:35
Bouwbedrijf Ballast Nedam en wegenbouwer Van Gelder zijn uitverkoren om de Weg van de Toekomst ten oosten van Oss aan te leggen. Opdrachtgever de gemeente Oss heeft dat zondag bekendgemaakt. 

Voor het werk ontvangen ze 45 miljoen euro. Het prestigieuze project is onder meer uniek omdat de 6,5 kilometer lange weg voor zover bekend als eerste meer dan energieneutraal wordt.

De N329 is de aansluiting van Oss op het hoofdwegennet en loopt langs alle industrieterrein van de stad naar de haven en spooroverslag. De gemeente wilde de tweebaansweg 'gewoon' verdubbelen tot de provincie het project vorig jaar aanwees als proeftuin.

Aan de bijdrage van de gemeente van ruim 30 miljoen euro is niets veranderd maar met subsidies van de provincie en het rijk voor het innovatieve project had Oss anderhalf keer zoveel te besteden. Inschrijvers moesten voldoen aan verschillende voorwaarden en werden beoordeeld op eigen innovatieve ideeën.

Het resultaat is een meer dan energieneutrale weg, vertelde projectleider Leo de Hoogt van de gemeente zondag. Zonnepanelen in de vorm van bomen langs de weg leveren per jaar 100.000 kilowattuur op, genoeg voor ongeveer dertig huishoudens. Ze compenseren het stroomverbruik van bijvoorbeeld de verkeersinstallaties.

Ballast Nedam en Van Gelder (die samen de combinatie PRO N329 vormen) scoorden vooral punten met hun plan voor maximale doorstroming op de randweg. Rode, oranje en groene LED-lampjes aan de bermzijden in de weg nemen automobilisten letterlijk mee in de groene golf langs de vijf kruisingen met verkeerslichten.

Andere voorwaarde voor gunning van de opdracht was het maximale hergebruik van de oude weg. Het oude asfalt dient na verwerking als fundering voor de nieuwe weg.

De weg inclusief een nieuwe ondertunneling van het spoor tussen Oss en Wijchen in opdracht van ProRail (20 miljoen euro) is medio 2013 klaar.
bron: ANP

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
20-10-2009 15:33:06
Royal Haskoning Architecten heeft in samenwerking met landschapsarchitect Paul Roncken en beeldend kunstenaar Wi...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap