Resultaten Active House verzameld

20 januari 2011, 10:38
De familie Simonsen heeft een jaar lang gewoond in Home for Life in Aarhus, Denemarken. Daarmee maakten zij deel uit van het Model Home 2020 experiment van de VELUX Groep. Een jaar lang testten zij dit Active House, om te ervaren hoe huizen van de toekomst in de praktijk functioneren. De resultaten van de energieproductie, het energieverbruik, de temperatuur en het CO2-gehalte in de woning gedurende dat jaar zijn nu verzameld.

Uit doorberekeningen van Ingenieursbureau DGMR naar de Nederlandse regelgeving, blijkt dat Home for Life een EPC waarde heeft van 0.19. Wanneer de actieve schil en de hybride ventilatie bij deze berekening ook meegenomen had mogen worden, zou de indicatieve EPC waarde zelfs op 0.04 kunnen uitkomen.

Home for Life is een van de zes gebouwen die door de VELUX Groep volgens de Active House principes wordt gebouwd als onderdeel van het Model Home 2020 project. Een Active House bespaart niet alleen energie en elektriciteit, maar produceert ook duurzame energie en zorgt tegelijkertijd voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast ziet een Active House er aantrekkelijk uit en heeft het een goede interactie met haar omgeving.

EPC berekening
Raadgevend ingenieursbureau DGMR heeft de energieprestaties van Home for Life berekend naar Nederlandse maatstaven. Hieruit blijkt dat Home for Life een EPC waarde van 0.19 bereikt. In Home for Life worden intelligent sensorgestuurde systemen toegepast die in de huidige EPC methodiek niet meegerekend kunnen worden. Deze systemen sturen zonweringen en ventilatie aan ten gunste van een comfortabel binnenklimaat.

Uit de ervaringen van Home for Life blijkt dat door de combinatie van het oriëntatiegerichte ontwerp, de uitstekende isolatie en de intelligente systemen (indien juist ingesteld), een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd kan worden zonder de woning extra te koelen. Dit zou kunnen betekenen dat energiegebruik ten behoeve van de koellast in de EPC niet in rekening gebracht zou hoeven worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot een indicatieve EPC waarde voor Home for Life van 0.07. Deze bevindingen zijn aanleiding voor nadere bestudering door DGMR en VELUX Nederland.

In Home for Life wordt een hybride ventilatiesysteem toegepast. In de EPC calculatie kan echter geen onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Dit heeft echter wel een positief effect op het energiegebruik van de ventilatoren, aangezien zij alleen in de winter zullen worden gebruikt. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden, dan zou nog eens 0.03 van de EPC waarde kunnen worden afgetrokken, wat leidt tot een indicatieve EPC waarde voor Home for Life van 0.04.

Ervaringen Active House
In Home for Life zijn voor het eerst verschillende nieuwe producten, technologieën en een aantal prototypes toegepast in een unieke samenstelling. Dit is een belangrijk aspect van het experiment en weerspiegelt de twee doelstellingen; het verkrijgen van nieuwe kennis door het uitvoeren van nieuwe theorieën en het testen en delen van ervaringen door middel van innovatie.

Bovendien is het leven van de familie Simonsen in de woning op de voet gevolgd door antropologen en ingenieurs. Hiermee zijn voor de bouwsector belangrijke nieuwe inzichten opgedaan over de rendabele combinaties tussen kwalitatief hoogwaardige bouwproducten, nieuwe technologieën en de behoeften van gezinnen in het dagelijks leven.

“De ervaringen met Home for Life hebben duidelijk gemaakt dat we in 2020 Active House gebouwen als standaard kunnen bouwen. Het experiment verschaft ons unieke onderzoeksgegevens en ervaringen over producten, oplossingen en behoeften. Home for Life bevestigt onze overtuiging dat het mogelijk is om een CO2-neutraal huis te bouwen waarbij het energieverbruik laag is en de bewoners een goede kwaliteit van leven ervaren, dankzij een goed binnenklimaat, mooie architectuur en grote hoeveelheden daglicht. Maar ook hoe gevoelig het ligt als instellingen worden veranderd en met hoeveel factoren rekening moet worden gehouden”, aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V.

Belangrijkste resultaten
Uit het jaar dat de familie Simonsen in Home for Life woonde blijkt dat bewoners en systemen aan elkaar moeten wennen. Hieronder volgen de vijf belangrijkste uitkomsten:

Natuurlijke ventilatie werkt
Het huis blinkt uit door een goed binnenklimaat. Metingen van de kamertemperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in huis laten zien dat het totale binnenklimaat zoals verwacht comfortabel was. In de zomer wordt in de hele woning gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en in de winter van mechanische ventilatie. Het CO2-gehalte was bij natuurlijke ventilatie significant lager en de familie ervaarde het beste binnenklimaat wanneer natuurlijke ventilatie werd toegepast.

Inspelen op verwachtingen
In de toekomst kan de energieconsumptie laag gehouden worden, maar het energieverbruik van het huis was in het eerste jaar hoger dan theoretisch berekend. Dit verschil komt doordat de gedragspatronen van de familie Simonsen anders waren dan verwacht. Zo wilden ze de kamertemperatuur 2 tot 3 graden hoger dan waar rekening mee was gehouden.

Daarnaast was het verwarmingssysteem te dicht bij het berekende gebruik afgesteld. Hierdoor kon het systeem de periodieke extra vraag naar warmte niet aan. Nu wordt er een warmtepomp geïnstalleerd die beter bij het huis past. Als de periode van controlemetingen voorbij is, zal het energieverbruik van de controlesystemen halveren. De energieproductie van de zonnecollectoren en zonnepanelen voldeed aan alle verwachtingen en overschreed zelfs de berekeningen.

Optimaliseren voor overgangsperioden
In het afgelopen jaar is gebleken dat de energieconsumptie voor verwarming van Home for Life hoger lag dan verwacht. In het eerste jaar was het gebruik twee keer zo hoog als berekend. Dit verschil wordt in de toekomst kleiner door optimalisering van het controlesysteem in de overgangsperioden (lente en herfst) en in de zomer.

Systemen afstemmen op het zuiden
De familie Simonsen was over het algemeen positief gestemd over de hoeveelheid daglicht en frisse lucht die van alle kanten hun woning binnenkwam. De grote en gevarieerde toetreding van daglicht door de dakramen en gevelramen is van groot belang voor het welzijn. Oververhitting van de ramen op het zuiden bleek af en toe hinderlijk. Ook de zuidelijke gevel van het huis is gevuld met ramen. Dit leidde tot oververhitting en temperatuurschommelingen, omdat de controlesystemen te weinig waren afgestemd op dit gebied.

Interactie tussen mens en systeem
Het scherm van het controlesysteem was een grote attractie voor de familie, maar bleek een onverwachte energiegebruiker. Het systeem werd gehinderd door het feit dat het experiment zich in een opstartjaar bevond. En werd beïnvloed door aanpassingen aan de technische systemen en door overmatige controle van de familie. In de toekomst zal het energiegebruik van het systeem aanzienlijk lager zijn en de bediening nog gebruiksvriendelijker.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

2 uur geleden

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

4 uur geleden

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan