dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
bibliotheken

home nieuws binnenland Plug-In-bieb voor Bibliotheek Rotterdam

Plug-In-bieb voor Bibliotheek Rotterdam


25-1-2011 - 13:22
De Bibliotheek Rotterdam start eind januari een proef met een zogenoemde Plug-In bibliotheek. Dit is een kleine, sterk interactieve bibliotheek die in openbare ruimten kan worden geplaatst. Het ontwerp is van het Rotterdamse H2 interactive.

De Plug-In moet in de toekomst de kleine vestigingen van de bibliotheek gaan vervangen. Volgens een woordvoerster van de Rotterdamse bieb zijn de huidige kleine vestigingen vaak gebonden aan beperkte openingstijden.

Wanneer de Plug-In in bijvoorbeeld een bank, ziekenhuis of een wijkgebouw komt te staan, kunnen openingstijden ruimer worden. Ook worden die plekken beter bezocht. Lijkt een Plug-In op een bepaalde plek niet te werken, dan kan deze eenvoudig worden afgebroken en elders worden neergezet.

De Bibliotheek Rotterdam ziet de Plug-In bieb als een nieuwe vorm van dienstverlening, die past in de huidige tijd. Zo beschikt de Plug-In onder meer over een computer en een iPad, draadloos internet en een digitale etalage.

Voor vragen kan de klant via een webcam in contact komen met een bibliotheekmedewerker. Daarnaast leent de klant bij een selfservice-uitleenpunt. Ook kunnen boeken online worden gereserveerd. Boeken worden speciaal op de verscheidene locaties afgestemd.

De bibliotheek van Rotterdam heeft ongeveer 350.000 euro aan subsidie gekregen voor de ontwikkeling van de Plug-In. Op 28 januari wordt de eerste Plug-In bieb officieel geopend. Na de presentatie staat de unit voorlopig in de hal van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Daarna is het de bedoeling dat de unit verhuist naar een wijkcentrum in de Rotterdamse wijk Charlois. Ook wordt in Gouda ervaring met een Plug-In opgedaan. De proef loopt tot en met het einde van dit jaar; daarna wordt gekeken of de Plug-In ook in andere steden kan worden geëxploiteerd. 

H2 interactive is een klein bedrijf dat in 2009 is opgericht door Leo Hörnig (Hörnig Consultancy) en Jan David Hanrath (hanratharchitect). Hun focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe interactieve concepten voor bibliotheken en musea. De concepten bevinden zich op het snijvlak van digitaal en fysiek.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
21-1-2011 13:58:14
Vandaag is de opening van het vernieuwde Ahoy. Zwarts & Jansma Architecten ontwierp samen met Merkx+Girod archit...
19-1-2011 13:51:06
Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van D66-coryfee Jan Terlouw wordt ingezet om de impasse ron...
14-12-2010 10:50:04
Mecanoo architecten heeft impressies van twee prominente onderdelen van de nieuwe bibliotheek in Birmingham gepr...
29-11-2010 15:35:05
De winnaars van de tweejaarlijks uitgereikte Architectuurprijs van Almere zijn bekendgemaakt. De nieuwe biblioth...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap