home nieuws binnenland Twee woningen 24H opgeleverd

Twee woningen 24H opgeleverd


25-3-2011 - 18:02
In de nieuwe Leidse wijk Nieuw Leyden heeft 24H twee woningen ontworpen. Om de toetreding van daglicht te verbeteren zijn beide woningen voorzien van een ‘canyon’.

De hoge dichtheid van het stedenbouwkundig plan voor Nieuw Leyden resulteert in smalle straten en een rug-aan-rug principe voor de woningen. Om deze reden heeft 24H de daglichttoetreding tot de kern gemaakt van de door haar ontworpen woningen. In beide woningen heeft het architecten een 'canyon' geïntroduceerd die de middagzon tot diep in de woning laat doordringen.

De canyon creëert de afzonderlijke ruimten binnen de woning en is hierdoor volgens 24H in elke ruimte aanwezig. De wand van de canyon wisselt van een gesloten structuur naar semi-transparant. Waar gewenst, is de canyonwand transparant en laat gefilterd licht door naar de achterliggende ruimten. Waar noodzakelijk, is de wand volledig gesloten zodat de achterliggende toiletten en badkamers voldoende privacy hebben.

Het gevelbeeld is een echo van de canyon die zich een weg door de woningen baant. Voor de gecertificeerd houten gevel is zodoende een scherm van geperforeerd CorTenstaal geplaatst, in kleur, vorm, verloop en textuur refererend aan de sculpturaliteit van een canyon.

Hoge EPC-waarde
Sinds 2006 stelt het bouwbesluit een eis van een EPC-waarde van <0,8 voor nieuwbouwwoningen. Deze energieprestatie coëfficiënt betreft het gebouwgebonden energiegebruik voor het verwarmen en koelen van het binnenklimaat, het warme tapwater en de verlichting. Nieuw Leyden steekt dit echter ambitieuzer in en eist een EPC <0,7.

Om deze waarde te kunnen halen wordt onder andere gebruik gemaakt van stadsverwarming die ten opzichte van een individuele HR ketel een hoger rendement oplevert. In de twee door 24H ontworpen woningen wordt ook gebruik gemaakt van een zonneboiler systeem dat het water voorverwarmt en gedeeltelijk in de energiegebehoefte voorziet.

Nieuw Leyden
Binnen het stedenbouwkundige plan van MVRDV, Nieuw Leyden, heeft 24H volgens eigen zeggen twee duurzame woningen ontworpen. Naast hoogbouw en sociale woningbouw richt het stedenbouwkundige plan zich op vrij uit te geven kavels.

Het stedenbouwkundig plan heeft een duurzaam karakter door met twee maaivelden zorgvuldig van de ruimte gebruik te maken. Het parkeren voor bewoners vindt grotendeels plaats in een half verdiepte kelderbak onder de woningen. Het gebied is autoluw en de hoge dichtheid biedt kansen voor een efficiënte energievoorziening. Door zo min mogelijk eisen te stellen aan de vorm en verdiepingshoogte van de woningen en variatie in de kavelgrootte ontstaat een gevarieerd beeld.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen




Reacties
 

Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap