dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
bruggen

home nieuws binnenland Nijmegen kiest architecten nieuwe bruggen

Nijmegen kiest architecten nieuwe bruggen


10-6-2011 - 12:01
De gemeente Nijmegen heeft de architecten geselecteerd voor drie nieuwe bruggen die noodzakelijk zijn bij de dijkverlegging in de Waal. Het gaat om Zwarts & Jansma Architecten, Ney + Partners en NEXT architects. De bruggen moeten zorgen voor een verbinding van het geplande nieuwe eiland naar de Nijmeegse noordoever.

Zwarts & Jansma ontwerpt de brug in het verlengde van de monumentale Waalbrug. Deze zal de zogeheten nevengeul, het water tussen het nieuwe eiland en de noordoever, overspannen. “Het ontwerp voor deze verlenging stelt respect voor de monumentale hoofdbrug voorop. Er zal geen nieuwe boog worden gemaakt, het ontwerp richt zich vooral op de onderzijde van de brug en de pijlers”, zegt de gemeente Nijmegen.

Ney + Partners is geselecteerd voor de Promenadebrug, die de hoofdtoegang tot het eiland vanaf de oever gaat vormen. De brug is bestemd voor zowel voetgangers, fietsers als autoverkeer. “In het ontwerp zal de Promenadebrug een levendige sfeer krijgen die aansluit op de omgeving van water en stad”, vertelt de gemeente.

NEXT architects gaat de Citadelbrug ontwerpen. Deze komt tussen de spoorbrug en de in aanbouw zijnde brug De Oversteek (een ontwerp van het eerder genoemde Ney + Partners) te liggen. “De brug is bedoeld voor fietsers en voetgangers die vanaf de Oosterhoutse dijk de nevengeul willen oversteken naar het eiland. Op het westelijk deel van het eiland zijn in de toekomst culturele activiteiten en recreatie mogelijk. In het ontwerp van de brug staat de beleving van het rivierpark centraal”, meldt Nijmegen.

Na de zomer worden de eerste schetsen voor de bruggen verwacht. De gemeente beslist vervolgens of ze voldoen om ze mee te nemen in de aanbesteding van de uitvoering van het dijkverleggingsproject. De aannemer zal het project in samenwerking met de architecten vervolgens als onderdeel van het totale project uitwerken tot een definitief ontwerp. 

Ruimte voor de rivier
In april gaf staatssecretaris Atsma definitief groen licht voor het uitvoeren van de dijkverlegging bij Nijmegen-Lent als onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Het terugleggen van de dijk en de nieuwe nevengeul voor de Waal verminderen de opstuwing bij hoogwater en verkleinen zodoende de risico’s op overstromingen. Tussen de Waal en de nevengeul ontstaat een langgerekt eiland.

Omdat de ingreep pal tegenover de historische binnenstad van Nijmegen gebeurt, krijgen de ruimtelijke kwaliteit en uitstraling van het gebied veel aandacht bij de nieuwe inrichting. De twee nieuwe bruggen en de verlengde Waalbrug fungeren hierbij als blikvanger. In 2016 dienen de dijkverlegging, de nevengeul en de bruggen gereed te zijn.

Gerelateerde artikelen
19-5-2011 10:27:07
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu geeft aanstaande maandag het officiële startsei...
20-3-2008 10:58:20
Voormalig Rijksbouwmeester en architect Kees Rijnboutt gaat Nijmegen helpen het stedenbouwkundig plan voor het n...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap