home nieuws buitenland Miljoenenboete voor Ai Weiwei

Miljoenenboete voor Ai Weiwei


1-11-2011 - 08:32
De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei dient vijftien miljoen yuan (1,7 miljoen euro) te betalen aan de autoriteiten omdat hij zich via zijn bedrijf schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontduiking en -ontwijking. Het zou gaan om een optelsom van boetes en achterstallige belastingverplichtingen. Dat meldde Weiwei dinsdag.

Ai Weiwei zegt onschuldig te zijn. Er zou geen spoor zijn van bewijs tegen hem. Desondanks dient hij binnen vijftien dagen te betalen.

Aanhangers van Ai Weiwei stellen dat de autoriteiten in China kennelijk een nieuwe manier hebben gevonden om tegenstanders aan te pakken. De 54-jarige dissident zat eerder dit jaar in de gevangenis, zonder dat er zelfs maar sprake was van een aanklacht.

Ai Weiwei is onder meer bekend omdat hij heeft meegewerkt aan het ontwerp van het olympisch stadion in Peking, beter bekend als het Vogelnest. Hij weet nog niet of hij het geld gaat overmaken naar de autoriteiten. Hij gaat eerst overleggen met zijn advocaat en zijn accountant. "Deze hele kwestie is belachelijk'', aldus de kunstenaar/dissident.
bron: Bron: ANP


Gerelateerde artikelen
13-10-2011 11:46:35
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is de invloedrijkste persoon in de internationale kunstwereld.
23-6-2011 9:45:53
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die woensdag op borgtocht is vrijgelaten, mag Peking niet uit zonder toestemming.
12-1-2011 9:40:05
De Chinese autoriteiten hebben de studio van de bekende kunstenaar en activist Ai Weiwei in Shanghai gesloopt. D...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap