home nieuws buitenland Chinese economische zone in Flevoland

Chinese economische zone in Flevoland


8-12-2011 - 09:09
Wat zou er gebeuren als Nederland een Speciale Economische Zone naar Chinees model zou creëren? Dat is het centrale thema van Allmetropolis, een tentoonstelling van journalist Michiel Hulshof en architect Daan Roggeveen op de Shenzhen/Hong Kong Biënnale donderdag.

Hulshof en Roggeveen werken samen in het Go West Project, een denktank die zich richt op grootschalige stedenbouw in China. Het idee om de Zuid-Chinese miljoenenstad Shenzhen te vergelijken met Flevoland ontstond twee jaar geleden. “We waren in Shenzhen en realiseerden ons dat die stad even oud is als de grootste stad van Flevoland, Almere. Flevoland en Shenzhen waren veertig jaar geleden allebei een leeg gebied van vergelijkbare omvang, gelegen in een rivierdelta en in het achterland van een internationale metropool, respectievelijk de Randstad en Hong Kong”, vertelt Roggeveen over de overeenkomsten tussen beide gebieden.

Ondanks deze overeenkomsten hebben de twee stedelijke regio’s zich totaal verschillend ontwikkeld, stelt Go West Project. “Flevoland telt 400.000 inwoners, van wie een groot deel forensen uit de Randstad op zoek naar een suburbane leefomgeving. Shenzhen, op zijn beurt, is uitgegroeid tot ‘de fabriek van de wereld’ met meer dan tien miljoen arbeidsmigranten uit heel China.”

Tentoonstelling
In de tentoonstelling Allmetropolis vergelijkt het Go West Project beleid, economie, woningbouw en toekomstplannen van de twee gebieden. Ook stellen ze de vraag wat er zou gebeuren als Flevoland en Almere het Chinese groeimodel zouden implementeren. “Het betekent dat het gebied zich, net als Shenzhen, zou moeten omvormen tot Speciale Economische Zone met een investerings- en vestigingsklimaat dat gunstiger is dan dat in de rest van Nederland en Europa”, stelt Go West Project.

Het onderzoeksproject sluit volgens Go West Project aan op de huidige internationale ontwikkelingen, waarin Europa steeds vaker naar China kijkt voor financiële steun om de schuldencrisis aan te pakken. “Als Nederland Chinese investeerders wil aantrekken, ligt het voor de hand om ook naar Chinese investeringsmodellen te kijken”, vertelt Hulshof.

In september publiceerden Hulshof en Roggeveen het reportageboek How the City Moved to Mr Sun over ontluikende megasteden in Centraal- en West-China. Met hun nieuwe project Allmetropolis willen ze een discussie losmaken over de vraag wat Europa kan leren van de opmars van China. “Uiteraard belichten we daarbij niet alleen de positieve kanten. We willen een zo realistisch mogelijk beeld schetsen”, besluit Roggeveen.

Gerelateerde artikelen
18-7-2011 13:43:06
De Stadsschouwburg in Amsterdam staat op 13 september in het teken van onbekende Chinese steden.
28-6-2011 16:29:35
In september verschijnt het boek van Michiel Hulshof en Daan Roggeveen over hun onderzoek naar de miljoenenstede...
6-4-2010 10:59:54
De Nederlandse performance ‘100 Days of Stories’, waarin taxichauffeurs uit heel China naar Shenzhen reden om ve...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap