home nieuws binnenland 'Fusie Zuid-Holland, Zeeland en deel Brabant'

'Fusie Zuid-Holland, Zeeland en deel Brabant'


11-1-2012 - 17:14
Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant moeten fuseren als het kabinet zijn plan doorzet voor de vorming van een sterkere Randstad. In die nieuwe provincie zou de nog te vormen metropoolregio van Rotterdam en Den Haag prima passen. Dat zei Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, woensdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

De fusie vindt hij noodzakelijk voor een sterke zuidelijke Randstad. Franssen snapt niet waarom het kabinet niet kiest voor een grote Randstadprovincie. Het kabinet wil een opsplitsing: een noord- en een zuidvleugel. In het noorden zouden Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten samengaan; in Zuid-Holland blijft alles bij het oude.

"Dat is niet logisch en leidt tot onevenwichtigheid. Mijn voorgestelde fusie zal de hele Randstad sterker maken", zegt Franssen.

Vicevoorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten, burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom denkt dat de uitlatingen van Franssen een reactie zijn op de teleurstelling over het mislukken van de Randstadprovincie.

"Ik heb begrip voor zijn afwegingen, maar de huidige samenwerking met al onze buren is goed. Oeverloze discussies over grote provincie herindelingen zijn niet nodig en komen niet van de grond'', constateerde hij in een reactie.

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van Noord-Brabant wilde woensdag nog niet reageren. Commissaris van de Koningin Karla Peijs van Zeeland vindt een fusie voorbarig. "Laten we eerst maar eens gaan samenwerken. Maar ik wil nooit of te nimmer fuseren met Zuid-Holland als Den Haag daarbij zit. Dan komt de kern van die provincie te veel naar het noorden. Bovendien past Den Haag niet zo bij de rest. Laat dat maar een bestuurlijke en gerechtelijke hoofdstad op zichzelf blijven.’’
bron: ANP


Gerelateerde artikelen
15-11-2011 8:46:47
Het kabinet wil niet stoppen met de plannen voor de Randstadprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
19-10-2011 13:30:52
De stad Utrecht wil een metropoolregio vormen met Amsterdam en Almere.
7-10-2011 16:02:44
Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten samengaan in één provincie. Amsterdam, Almere en Utrecht kunnen nog v...
31-8-2011 15:51:36
De plannen van het kabinet om te komen tot één grote Randstadprovincie lijkt van de baan.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2016 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap