home nieuws binnenland Ontwikkeling Meelfabriek start eind dit jaar

Ontwikkeling Meelfabriek start eind dit jaar


20-1-2012 - 10:31
Eind dit jaar wordt gestart met de herontwikkeling van de Meelfabriek in Leiden. Dat bevestigt Van der Wiel Bouw, de ontwikkelaar van het megaproject. In vijf jaar tijd moet het complex worden verbouwd tot een nieuwe wijk met onder meer woningen, bedrijven en horeca.

Nu het sloopwerk aan de oude fabriek is afgerond, kan het project naar ontwerp van de Zwitserse architect Peter Zumthor van start. Er wordt begonnen met de bouw van een spa en wellnesscentrum, dat in 2014 gereed moet zijn. Bezoekers van dit zes verdiepingen tellende Azurro kunnen straks fitnessen, zwemmen en ontspannen in ‘spannende’ ruimtes.

De fabriek is gestript tot op het skelet. Alle nieuwe functies worden hier binnen of omheen gerealiseerd. Na de bouw van Azurro staan de realisatie van de eerste woningen en de ondergrondse parkeergarage voor 400 auto’s op stapel. De appartementen waren aanvankelijk als eerste gepland, maar de vereiste tachtig procent is nog niet verkocht.

Greenhouse
Verdeeld over verschillende gebouwen worden lofts, appartementen en goedkopere woningen voor studenten en starters gerealiseerd. Bijzonder is het Greenhouse, een toren waar de woningen zijn uitgerust met een eigen ‘tuinkamer’.

Het voormalige silogebouw zal worden getransformeerd tot een woon- en werkgebouw, met onder meer een House of Fashion & Design. Verder worden er op het terrein ateliers, kantoren en een tuin naar ontwerp van Piet Oudolf gerealiseerd.

Voor het geplande hotel is ontwikkelaar Ab van der Wiel nog op zoek naar een exploitant. Ook zijn er plannen voor een filmhuis en de vestiging van het Rijnlands Architectuur Platform en het Stadslab op het terrein.

Brandveiligheidseisen
Het project heeft inmiddels door onder meer strengere brandveiligheidseisen maanden vertraging opgelopen en ook de economische crisis biedt met name wat de woningen betreft kopzorgen. De bouwstart van Azurro is pas eind dit jaar omdat het traject voor de benodigde vergunningen nog loopt.

Toch toont Van der Wiel zich tegenover lokale media optimistisch over een vlotte voortgang van het project. Hij wijst daarbij op het feit dat de Meelfabriek door het Ministerie van OCW als voorbeeldproject voor innovatieve gebiedsontwikkeling is aangewezen, wat de financiering vergemakkelijkt. Ook is er volgens hem veel belangstelling voor de woningen.

Gerelateerde artikelen
13-4-2010 11:06:07
Maandag heeft de Zwitserse architect Peter Zumthor zijn plannen voor de Meelfabriek in Leiden gepresenteerd. In ...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap