dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home nieuws binnenland Transformatie vijf kantoorpanden Alliander

Transformatie vijf kantoorpanden Alliander


31-1-2012 - 12:02
Architectenbureau RAU en VolkerWessels Vastgoed hebben de aanbesteding gewonnen voor de transformatie van vijf bestaande gebouwen van netwerkbedrijf Alliander in het Gelderse Duiven. Het gebouwencomplex voorziet in de eigen energiebehoefte en levert restenergie aan de omgeving.

Het nieuwe complex van Alliander op bedrijventerrein Nieuwgraaf krijgt een uitbreiding in de vorm van een ‘klimaatkas’. Deze uitbreiding verbindt de vijf panden en overkapt ze met een zwevend dak.

“Het concept voor de nieuwe huisvesting bestaat uit het bewust behouden en aanpassen van bestaande gebouwen; dit zowel uit economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt”, schrijft RAU. “Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving neemt toe.”

Recycling
Het gebruik van het complex voor 1.200 medewerkers moet CO2-neutraal worden door het gebruik van zonnepanelen en een WKO-installatie. De restenergie wordt geleverd aan de omgeving.

“Een van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen, is ‘afval als grondstof’. Het materiaal dat overblijft, wordt hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Het regenwater wordt door het dak opgevangen voor de koeling van het gebouw en om te kunnen gebruiken als spoelwater voor de toiletten”, aldus RAU.

Het kantorencomplex van Alliander maakt deel uit van plannen van de gemeente Duiven om bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen. Het gebouw wordt door middel van ‘co-creatie’ ontwikkeld, in samenwerking met medewerkers van Alliander.

Het gebouwencomplex wordt ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken met in totaal ruim 850 flexibele werkplekken. De totale oppervlakte van het gebouw is 15.000 vierkante meter.

De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland voor 2013. In 2014 wordt het complex opgeleverd.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
19-12-2011 10:41:28
RAU heeft met het nieuwe gebouw van het Christiaan Huygens College de OnTroerendGoed Award 2012 gewonnen.
8-11-2011 15:42:57
RAU en BAM hebben de Europese aanbesteding gewonnen voor de uitbreiding van het gemeentehuis in het Gelderse Bru...
1-6-2011 9:26:33
Vandaag wordt het officiële startsein gegeven voor de door RAU ontworpen Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.
30-3-2011 10:17:05
Afgelopen vrijdag is het nieuwe gebouw van Het College in Weert geopend. De kleurige en transparante school is o...
2-2-2011 13:39:31
In het kader van het Cradle to Cradle Festival heeft Thomas Rau afgelopen week in aanwezigheid van Michael Braun...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap