dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
zorg

home nieuws binnenland Inbo wordt 'huisarchitect' Diakonessenhuis

Inbo wordt 'huisarchitect' Diakonessenhuis


27-2-2012 - 13:40
Inbo is aangesteld als ‘huisarchitect’ voor toekomstige verbouwingen, renovaties en nieuwbouw van het Diakonessenhuis in Utrecht. Het bureau verkreeg deze functie via een prijsvraag voor een nieuw entreegebouw. Dit moet het ziekenhuis een frisse en klantvriendelijke uitstraling geven.

Het Diakonessenhuis zag in de complexe opgave voor een nieuw entreegebouw een tweeledig doel. Het bureau dat in de ogen van de opdrachtgever de beste oplossing aandroeg, sloeg twee vliegen in één klap. Inbo won met diens ontwerp voor het gebouw dat in de oksel van het gebouwencomplex en een complexe logistieke knoop ligt.

Centraal in het ontwerp staat het klantcontactcentrum waar de ontmoeting met patiënten het hoofdthema is, zegt Inbo. “De balies en spreekkamers zijn logisch en overzichtelijk gepositioneerd. Het combineren van wachtruimten voorkomt versnippering en maakt pieken makkelijker op te vangen.”

“Aan weerszijden van de entree liggen de functies die niet direct zorggerelateerd zijn zoals winkeltjes en een restaurant, alsmede de door daklichten gemarkeerde stijgpunten. Achter de publieksfuncties bevindt zich de back-office met personeelsfuncties, waar ook de beddenbewegingen een logische plek vinden”, aldus Inbo. 

Terughoudend
Het bureau gaat naar eigen zeggen terughoudend te werk, zonder dat er ingrijpende renovaties noodzakelijk zijn. “Het kenmerkende lichtgele metselwerk wordt gehandhaafd. De kozijnen worden voorzien van een duidelijke omkadering die de rommelige detaillering aan het oog onttrekt”, vervolgt Inbo.

“De detonerende donkere opbouw wordt voorzien van nieuwe lichte gevelbeplating met behoud van bestaande kozijnen. De zichtbaarheid van de entree wordt vergroot door een bestaand noodtrappenhuis te slopen en te vervangen door een nieuwe vluchtroute. Een tweede vluchttrappenhuis wordt omgevormd tot een nieuw icoon dat de entree markeert.”

Het gebouw wordt uitgevoerd in materialen die ‘mooi’ verouderen en weinig onderhoud vergen. “Binnen vormen warme, natuurlijke materialen en kleuren de basis. Een variatie in meubilair creëert verschillende wachtsferen. Het plafond van houten delen heeft akoestisch dempende eigenschappen en een filterend effect op het binnenvallende zonlicht via het dak en geeft bovendien een aangename rustige sfeer.”

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
21-2-2012 12:11:48
In de Amsterdamse wijk de Baarsjes is een nieuw woonblok opgeleverd.
17-2-2012 14:48:33
Het nieuwe kantoorcluster van Scholtens Projecten in Wognum heeft het ontwerpcertificaat Breeam-NL Nieuwbouw Exc...
26-1-2012 11:40:56
Deze maand is het vernieuwde gemeentekantoor van Lingewaard (Gelderland) in gebruik genomen.
29-8-2011 12:06:57
Vandaag wordt de eerste paal geslagen voor de door KCAP en StudioSK ontworpen parkeergarage P+R De Uithof in Utr...
31-1-2011 11:46:41
Een boomhut op een woud van kolommen. Zo omschrijft EGM Architecten het vorige week geopende Ronald McDonaldhuis...
11-7-2008 16:29:11
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) krijgt een 'state of the art' IC-Centrum op het dak. De bouw van ...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap